2. Skogfondtrekk, beløpsgrense og avtale
Skogfondstrekk av tilskuddet (§ 6 b))
For tilskudd til langsiktig bevaring etter § 6 b), kan mellom 0-40 % av tilskuddet settes av til skogfond. Det er en fullt ut frivillig ordning som skogeier i tilfelle må legge inn og be om i sin søknad. Det er ikke lagt til funksjoner i ØKS som automatiserer denne prosessen. Sånn sett kreves manuelle operasjoner og litt ekstra våkenhet, både i kommunen og hos statsforvalteren, i tilfeller hvor det skal trekkes skogfond av tilskuddet.
I slike tilfeller skal kommunen utbetale tilskuddet fratrukket skogfondsandelen til skogeier (delutbetaling). Skogfondsandelen av tilskuddet skal kommunen så utbetale til statsforvalterens konto for skogfond (sluttutbetaling). Deretter posterer statsforvalteren beløpet på skogeiers skogfondskonto.
Som vedlegg avslutningsvis her er det gitt en mer detaljert beskrivelse for føringen av slike tilfeller i ØKS.
Beløpsgrensen på 75 000 kroner
I NMSK-forskriftens § 6 nest siste ledd heter det:
«Normalt skal tilskudd til en enkelt skogeier ikke overstige kr. 75.000,-.»
Bestemmelsen må forstås slik at en skogeier normalt ikke skal få mer enn kr. 75.000,- i samlet tilskudd etter de ulike bestemmelsene (a, b og c) i forskriftens § 6.
Det ble fra 2020 gjort gjeldende at den nasjonale rammen ikke dekker mer enn inntil kr. 75.000,- i tilskudd til den enkelte skogeier. Skal det gis mer i tilskudd, må kommunen bevilge det av egen NMSK-pott.
Teknisk er dette løst ved at kommunene ikke får bevilget mer enn kr. 75.000,- til den enkelte søknad i ØKS. Når kommunen ønsker å tildele ekstra midler (ut over kr. 75.000,-), skal kommunen opprette en prosjektsøknad med skogeier som søker (se eksempel i VEDLEGG 3). Bevilgning av egen NMSK-pott, må i tilfelle gjøres manuelt av statsforvalteren på oppfordring fra kommunen.
Det er ikke anledning til å splitte opp søknader for om mulig å omgå taket på kr. 75.000,- i tilskudd til den enkelte skogeier fra den nasjonale rammen.
Avtale
En forutsetning for tilskuddet er en avtale med omkring 10 års varighet mellom skogeier og kommunen om hvilke plikter og restriksjoner tilskuddet forutsetter.
For tilskudd til langsiktig bevaring (nøkkelbitoper) etter § 6 b), så anses avtale inngått og godtgjort ved at skogeier skogeier kvitterer på vedtaksbrevet og returnerer det til kommunen.
For tilskudd til skjøtselstiltak og merkostnader ved drift etter § 6 a og c), så forutsettes tilskuddet utbetalt etter at tiltaket er gjennomført og ellers på de vilkår og forutetninger som framgår av vedtakbrevet. Noen avtale ut over det er sånn sett ikke nødvendig for disse tiltakene.