Det er kommunen som prioriterer søknadene, innvilger og utbetaler tilskudd. Det er kommunen som skal prioritere de tiltakene som er best egnet i området innenfor de rammene som fremgår av forskriften. Kommunen skal lage forvaltningsplaner for området hvor de de beskriver verdier i området, utfordringer, og prioritering av tiltak.
Forvaltningsplanen skal utarbeides i samarbeid med de regionale faglige etatene og berørte grunneiere.
Kommunen har hovedansvar for å veilede (jf Forvaltningsloven § 11), forberede saker og fatte enkeltvedtak. Forvaltning av midlene skjer i henhold til forskrift, med åpning for lokal tilpasning av tilskuddssatser og prioritering av tiltak.
Kommunen skal kontrollere tilskuddsordningen, rapportere og levere budsjettinnspill til statsforvalteren.
Kommunen holder kontakt med grunneiere, lag og foreninger og vurderer spørsmål om tiltak i forhold til kommunale arealplaner, verneplaner og annet. I mange kommuner har deltakelse i ordningen Utvalgte kulturlandskap blitt avgjort gjennom politisk vedtak. Det har videre vært et mål å forankre forvaltningen av områdene i kommuneplanens arealdel gjennom regulering til hensynssone e.l. Kommunen har generelt en viktig rolle gjennom sitt arbeid med blant annet kommunale arealplaner, næringsutvikling og tilrettelegging for friluftsliv i form av stier og løyper.
Det kommunale landbrukskontoret har ofte en sentral faglig rolle innen jordbruksspørsmål. Kommunene har generelt mer begrensete faglige ressurser innen natur- og kulturmiljøforvaltning, selv om dette kan variere noe.
Kommunen har ansvar for at det med forankring i forvaltningsplan etableres planer for besøksforvaltning, tilrettelegging og formidling der aktuelt med slike tiltak. Kommunen har ansvar for at informasjons- og formidlingsmateriale som lages for området følger felles profil til Utvalgte kulturlandskap.
Midlene skal ses i sammenheng med andre midler fra landbruks- og miljøforvaltningen. Kommunen behandler og avgjør søknader om tilskudd i Spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL), som ofte sees i sammenheng med midlene fra Utvalgte kulturlandskap.
Kulturlandskapstiltak blir ofte gjennomført og i samarbeid med og med samfinansiering fra natur- og kulturminnemyndighetene, stiftelser, fond mm. Andre ressurser og nettsider som kan være nyttige for å ivareta kulturlandskap, kulturminner, kulturmiljøer og naturmangfold.