Til hovedinnhold

214 000 rein i reindrifta i 2020

Rapporten om ressurssituasjonen i reindriftsnæringa for 2019/2020 er nå tilgjengelig. Den forteller at næringa hadde 214 000 rein ved siste telling i 2020.

De mest produktive reinbeitedistriktene i Øst- og Vest-Finnmark har de fem siste årene slaktet like intensivt som de mest produktive distriktene i Sør-Trøndelag og Hedmark. Disse distriktene er preget av relativt høye slaktevekter og intensivt uttak av både okse- og simlekalv.

Normalt slakteuttak i 2019 – ga 1600 tonn kjøtt

Vurdert ut fra slakteuttak var reindriftsåret 2019/2020 et normalår. Det ble slaktet nesten 75 tusen dyr, noe som ga nesten 1600 tonn kjøtt. Kautokeino østre sone og Troms slaktet noe mer enn vanlig. I Øst-Finnmark slaktet de omtrent som vanlig, mens resten av områdene slaktet noe under snittet for de siste 12 årene.

Årlig uttak av slaktedyr er avhengig av kalvetilgangen, tap av dyr og hvor mange dyr reineier beholder til livdyr. Utvelgelsen av slakterein med hensyn til antall og type dyr er den viktigste beslutningen den enkelte reineier gjør i løpet av driftsåret. De valg som her foretas har konsekvenser for framtidig avl, struktur på flokken, innvirkning på tap ved at tapsutsatte dyregrupper slaktes og dermed også vedkommende reineiers framtidige inntekt.

Slaktevekter forteller noe om hvor bærekraftig reindriften er

Kriteriene for fastsetting av økologisk bærekraftig reintall forteller oss om reintallet er bærekraftig eller ikke over tid. Normene i kriteriene for gjennomsnittlige slaktevekter for kalv er 17-19 kg. Distriktene med vinterbeiter i Kautokeino har i snitt vekter for kalver, som er under vektnormen.  Foruten Kautokeino midtre og vestre sone ser imidlertid alle områdene i Finnmark ut til å stabilisere vektene over normvekten. For de andre områdene ligger vektene godt over nedre normverdi (17 kg).

Store utfordringer vinteren 2020

Vinteren 2019/2020 skapte utfordringer for mange i reindriften. Det var en lang vinter med mye snø, og fôring ble iverksatt som avbøtende tiltak for å minske de negative effektene av den lange og harde vinteren. Beitekrisen har vært forskjellig fra område til område og siida til siida.

- Erfaringsmessig vil de negative effektene av vinterens beitekrise først gi seg utslag på neste års melding og da primært i form av redusert kalvetilgang og økte tap. Men allerede nå viser slaktetall fra slakteriene en reduksjon i antallet slakt på om lag 35 prosent per 31. desember 2020 i forhold til samme tidspunkt i 2019, sier seksjonssjef Asbjørn Kulseng i Landbruksdirektoratet.

Fakta om ressursregnskapet

Ressursregnskap for reindriftsnæringen er en årlig rapport om ressurssituasjonen i næringen. Rapporten bygger hovedsakelig på de opplysninger som framkommer i reineiernes reindriftsmeldinger og søknader om erstatning for rovvilttap, samt opplysninger fra slakteri. Rapporten belyser forhold som er knyttet til beitegrunnlag, reintall, flokkstruktur, produksjon og tap.

Kontaktperson

Asbjørn Kulseng

Telefon: 78 60 62 21