Til hovedinnhold

Målretter tiltak mot avrenning

Høsten 2021 er nye erosjonsrisikokart tatt i bruk i søknaden om regionale miljøtilskudd. Med disse kartene har bonden og forvaltningen fått et bedre grunnlag for å målrette miljøinnsatsen.

Kartene brukes for å beregne tilskudd når bonden utsetter jordarbeidingen til våren. Gårdbrukere som søker regionale miljøtilskudd for dette tiltaket, vil merke endringer i søknaden i år.

Høsten er tid for miljøtiltak, og -tilskudd

Avrenning av jord, næringsstoffer og plantevernmidler reduserer vannkvaliteten i vassdragene, og innebærer tap av verdifull matjord. For å unngå dette kan bonden gjøre ulike tiltak – men hun er avhengig av gode verktøy som viser hvor man bør iverksette de ulike tiltakene. De nye erosjonsrisikokartene bidrar til denne målrettingen.

Å utsette jordarbeiding til våren er ett av tiltakene bonden kan gjøre for å redusere avrenningen. Dette tiltaket kan man få tilskudd til gjennom regionale miljøprogram. De siste fem årene er det utbetalt 432 mill. kroner for tiltaket «Ingen jordarbeiding om høsten», i 2020 ble det utbetalt 80,6 mill. kroner.

Det er særlig fylkene Innlandet, Oslo og Viken, Vestfold og Telemark og Trøndelag som har denne problematikken og har prioritert tiltaket i sine regionale miljøprogram. Det gis høyere sats for areal i høyere erosjonsrisikoklasser, og nytt av året er det at det også tas hensyn til om det er mye dråg på jordet. Arealer med dråg i erosjonsklasse 1 og 2 får høyere sats,

Gunn Eide (2)-1200px.jpg
Seksjonssjef Gunn Eide i Landbruksdirektoratet

fordi det her er økt risiko for erosjon og derfor viktig å forebygge ved å utsette jordarbeidingen til våren.

– For noen søkere vil de de nye kartene vise lavere erosjonsrisiko enn de gamle gjorde. Tilstanden i vannforekomstene våre viser at det likevel er veldig viktig å fortsette å gjøre tiltak som forebygger avrenning fra jordbruket, kommenterer Gunn Eide, seksjonssjef i Landbruksdirektoratet.  

Hva må du vite når du skal søke i år

Tiltaket tegnes inn i det digitale søknadsskjemaet som før. Arealet plasseres automatisk i rett klasse. Dersom du lurer på hvilken erosjonsklasse dine arealer har fått med det nye kartet kan du sjekke dette i Gårdskart på nett, eller direkte i søknadsskjemaet.

Mer informasjon og satsen for de ulike tiltakene finner du på nettsiden til statsforvalteren i ditt fylke. 

Mer informasjon

Søknad om regionalt miljøtilskudd

Om avrenning og vannmiljø

Gårdskart på nett

Om nytt erosjonsrisikokart (NIBIO)

Statsforvalteren i Oslo og Viken

Statsforvalteren i Innlandet

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Statsforvalteren i Trøndelag

 

 

Kontakt

Gunn Eide

Telefon: 57_55_54_32_53_50_32_54_49_56

Mobil: 57_55_54_32_53_50_32_54_49_56