Til hovedinnhold

Matprisen til surdeigsbakeri

Matprisen 2021 ble i går, torsdag 25. november, tildelt surdeigsbakeriet Ille brød i Oslo, bl.a. fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, og dermed har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge.

Organisk korn.jpg
Foto: Colourbox.com

Det ble  delt ut priser i flere kategorier, bl.a. for årets kjøkken, årets produsent og Debioprisen. Landbruks- og matminister Sandra Borch ble tildelt Utfordrerprisen.

Matprisen har fokus på bærekraft og har blitt arrangert siden 2014. Prisen blir delt ut for å hedre bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Prisen eies av DebioInfo.

Veiledningstjenesten Matvalget får tilskudd fra Landbruksdirektoratet under utviklingsprosjekter for økologisk jordbruk, og er representert i juryen for Matprisen. Matvalget er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil lage bærekraftige måltider til andre. Det innebærer å øke forbruket av grønnsaker, belgvekster og korn, tenke sesongbasert og ta bevisste valg av kjøtt og sjømat, redusere matsvinnet og bruke mer økologiske råvarer. Bærekraftige måltider er i tråd med FNs bærekraftsmål og nasjonale kostholdsråd.

Matprisen går til flere aktører som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat, og favner hele næringskjeden fra jord til bord, enten det er en restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord.

Her kan du lese mer om: