Utlysning av midler til utredninger og forprosjekt 2022
Styret for Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og styret for Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA) lyser ut midler til utredninger og forprosjekter med oppstart i 2022.
Utredninger skal belyse problemstillinger på et gitt område, skissere og vurdere mulige tiltak, samt peke på forutsetninger for og konsekvenser av utredningens anbefaling. Et forprosjekt skal ha som mål å føre til et forskningsprosjekt. Søker skal angi hvilket forskningsprosjekt forprosjektet er tenkt å lede til.
Søknadsfrist
Onsdag 22. september 2021 kl.13.00.
Dette vil være den eneste fristen for å søke om ordinære midler til forprosjekter og utredninger med oppstart i 2022.
Prosjektstørrelse og omfang
- Tilskudd inntil 600 000 kroner per prosjekt
- Varighet: 1-2 år
Innvilgningsramme
Det er satt av inntil 7 mill. kroner til utredninger og forprosjekter i denne utlysningen. Utlyst beløp er kun et anslag over tilgjengelige midler.
Hvem kan søke?
Nærings- og FoU-miljøer som bidrar til å oppnå landbrukspolitikkens målsetninger for jordbruk og matindustri kan søke om midler:
- utrednings- og forskningsvirksomheter
- fag- eller næringsorganisasjoner
- andre foretak
Prioriterte områder for 2022
Forprosjekter på konkrete tema
Et antall forprosjekter innen klima, jordhelse og agronomi, som omtalt i Prop. 200 S (2020–2021), vil bli prioritert i denne utlysningen. Forprosjektene skal gjennomføres innen 31.12.2022, med sikte på søknad om samarbeidsprosjekt med oppstart i 2. halvår 2023.
Klima
Det ønskes forprosjekter som tar for seg klimarelaterte problemstillinger i primærjordbruket med hovedvekt på utslippsreduksjoner, både fra planteproduksjon og husdyrproduksjon. Utslippsreduksjoner henger nøye sammen med klimatilpasning. Temaet inkluderer utfordringer som metodeutvikling, tallfesting av effekter av tiltak, økt datakvalitet osv., og vil bidra til oppfølging av jordbrukets klimaavtale.
Jordhelse og agronomi
God jordhelse betyr at kjemiske, fysiske og biologiske komponenter i jorda fungerer godt sammen, og har betydning for å sikre god produksjon. Ved å se jordhelse og agronomi i sammenheng vil det kunne legge grunnlag for økning i produksjon på en bærekraftig måte. Temaet har også klimaaspekter ved seg, for eksempel knyttet til karbonlagring.
Det er i tillegg ønskelig med utredninger og forprosjekter som bidrar til:
Lønnsomme og bærekraftige verdikjeder i landbruk og matindustri
Bærekraftig matproduksjon, i tråd med FNs bærekraftsmål, omfatter både økonomi, sosiale forhold og miljø- og klimahensyn. Det er ønskelig med prosjekter som tar for seg problemstillinger og løsninger som kan føre til økt bærekraft i norsk landbruk og matindustri, fra primærleddet til forbrukeren. Herunder også klimaløsninger og -tilpasninger i hele verdikjeden.
Økt konkurransekraft
Økt konkurransekraft i hele verdikjeden for norsk mat og drikke er et mål. Digitalisering, utvikling av nye produkter, teknologier og forretningsmodeller samt effektive distribusjons- og omsetningskanaler er faktorer som er med og sikrer dette. Markedsreguleringsordningen og importvernet er fortsatt viktige virkemidler for å sikre konkurransekraft og landbruk over hele landet.
Matsikkerhet og beredskap
Norsk landbruk og matindustri skal sikre forbrukerne trygg mat og styrke matvareberedskapen. God dyre- og plantehelse og god dyrevelferd er viktige mål for å styrke for matsikkerheten. Dette må ses i sammenheng med mål om høy kvalitet i videreforedlingen av mat og drikke.
Sunt kosthold
Matbransjen har nylig videreført samarbeidet med helsemyndighetene gjennom intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, der målet er å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. Det er satt konkrete mål om et redusert inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett, samt mål om et økt forbruk av grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter.
Alle prosjekter skal være tilpasset norske forhold. Det er ønskelig at prosjektene svarer til kunnskapsbehov i og støtter opp om følgende strategier:
Regjeringens strategi for Matnasjonen Norge (2021)
Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi (2021)
Nasjonal strategi for økologisk jordbruk (2018-2030)
Krav til søknaden
For prosjekter hvor problemstillingene involverer aktører både fra havbrukssektoren og landbruket, er det et krav at næringsaktører fra den jordbruksbaserte verdikjeden er betydelig involvert i prosjektet. Prosjektmidlene kan ikke gå til å dekke utgifter i forbindelse med utarbeidelse av forskningsprosjektsøknader. Det er ikke krav om brukerfinansiering eller annen tilleggsfinansiering, men det kan styrke søknaden. Andre krav til søknaden går fram av søknadsskjemaet.
Søker er ansvarlig for å sende fullstendig søknad med relevante vedlegg innen fastsatt frist.
Se informasjon om hvordan du går fram for å søke
Behandling av søknader
Søknader styrebehandles 21. oktober 2021.
Ønsker du å søke om midler?