I samfunnet er det fokus på biedød. En av årsakene til biedød er bruk av plantevernmidler som er skadelig for pollinerende innsekter. Forbrukerne er blitt mer miljøbevisste og ønsker å tilrettelegge for pollinerende insekter i egen hage. Det har dermed blitt et økt marked for bievennlige planter.
Noen av omsetningsleddene har begynt å sette krav til norske veksthusprodusenter om hvilke plantevernmidler som kan eller ikke kan brukes i produksjonen av utplantingsplanter. De fleste utplantingsplanter er utsatt for angrep av blant annet trips og bladlus. Det er derfor behov for planteverntiltak for å kunne lage salgbare planter.
Prosjektet kan bidra til å øke kunnskapen hos veksthusprodusentene, slik at de kan levere planter som oppfyller miljøkrav om bievennlige planter og redusert fare for biedød.
Det viktigste tiltaket i prosjektet er å kartlegge hvilke planteverntiltak (biologiske og kjemiske) som kan brukes mot skadegjørere på utplantingsplanter, uten at disse metodene har negativ effekt på pollinerende insekter etter utplanting.
NLR Viken skal lage en oversikt over plantevernmidler tillatt brukt i veksthus. Denne skal inneholde informasjon fra plantevernmiddeletikettene når det gjelder bier, pollinerende insekter og andre nyttedyr. Dette vil gi gartnerne en bedre oversikt over valgmuligheter for å ta hensyn til pollinerende insekter. NLR Viken vil ta utgangspunkt i iboende giftighet i plantevernmidlene. Det er ingen forskningsbasert risikovurdering i prosjektet av hvordan plantevernmidler i veksthus påvirker pollinatorer totalt sett.
Selv om målet er å bare bruke ikke-kjemiske metoder, kan det ved store angrep av skadedyr, være aktuelt å bruke plantevernmidler for å redusere smittepresset fra skadedyrene slik at nyttedyrene virker. Det er derfor behov for å lage en ny strategi for integrert plantevern i utplantingsplanter som informasjon om hvilke plantevernmidler som kan brukes ved produksjon av bievennlige planter.