Grønnsaksproduksjonen er intensiv, både med hensyn til jordarbeiding, gjødsling og plantevern. Dette utgjør en betydelig risiko for både klima og miljø ved blant annet næringsutvasking, utslipp av klimagasser, jordforringelse/tap av karbon og jordpakking. Flere studier har vist at bruk av fangvekster i produksjonen kan redusere slik negativ påvirkning, men få studier har undersøkt effekter i grønnsaksproduksjonen.
Prosjektet skal undersøke hvordan bruken av fangvekster kan kompensere for eller redusere de negative effektene av intensiv jordarbeiding i grønnsaksproduksjon. Det skal derfor gjøres målinger av jordens aggregatstørrelse/stabilitet, tetthet, innhold av organisk materiale, vanninfiltrasjon-kapasitet og næringstap ved ulike jordarbeidingsstrategier og ved bruk av fangvekster. Samtidig skal det gjøres registreringer på om tiltakene påvirker avling og avlingskvalitet.
Videre vil prosjektet undersøke etablering og vekst av ulike arter av fangvekster til ulik såtid, konkurranse mot ugras, samt tap av næringsstoffer under ulike jord- og klimaforhold på to lokaliteter med ulik lengde på vekstsesongen og ulike jordtyper.
Resultatene fra prosjektet skal bidra til å øke dyrkingssystemenes motstandsdyktighet overfor store klimatiske utfordringer vi oftere og oftere opplever i vekstsesongen.
Forventede resultater fra prosjektet er å
1) Bidra til økt bruk av fangvekster i vekstskifter med grønnsakskulturer;
2) Økt kunnskap om optimal såtid for ulike arter av fangvekster under ulike klima- og jordforhold og effekter på tilbakeholdelse av næringsstoffer i/etter grønnsakskulturer;
3) Forstå hvordan jordforholdene, vannhusholdning og næringsstoff tilbakeholdelse kan bedres ved bruk av fangvekster i vekstskifter med grønnsaker;
4) Bidra til spredning av informasjon, kunnskap og veiledning omkring implementering og nytte ved bruk av fangvekster i grønnsaksvekstskifter. Videre vil prosjektet fremskaffe helt ny viten om koplingen mellom ulike jordarbeidingsstrategier, bruk av fangvekster og hvordan jorden påvirkes over tid.