Prosjektet har som formål å dokumentere og bringe frem kunnskap om hvordan ulik jordarbeiding (redusert og endret jordarbeiding) påvirker erosjon og tap av fosfor og nitrogen til grøfte- og overflatevann på arealer med lav erosjonsrisiko gjennom ruteforsøk. Forsøket bidrar også til å besvare flere problemstillinger knyttet til fosfortall i jord, effekter av ulik jordarbeiding på avling, samt som datagrunnlag til modellering av tiltakseffekter, og effekter av endret jordarbeiding under andre forhold ut over dette forsøket. Forsøket kan også besvare spørsmål knyttet til betydningen av ulike driftssystemer på nitrogenbalanser og evt. nitrogenoverskudd.
Forsøket består originalt av ni ruter med tre ulike behandlinger (vårpløyd med bygg, høstpløying med høstkorn, høstpløyd med bygg) med automatisk registrering av vannføring fra grøfte- og overflatevann. Det registreres også jordfuktighet, jordtemperatur og grunnvannsnivå. Det har blitt tatt ut jordprøver for analyse av fysiske og kjemiske jordegenskaper som er viktig for tolkning av data. Nye jordprøver kan, med inkludering av biologiske analyser, bidra til å besvare spørsmål knyttet til effekter av ulike dyrkingspraksiser på jordhelse.
Forsøksopplegget på Kjelle har fungert godt og gitt resultater som er anvendt av blant annet forvaltningen til utforming av miljøtiltak i landbruket. På grunn av store årlige variasjoner i været er det likevel stor variasjon i resultatene fra forsøket, og det er behov for en lenger tidsserie for å kunne oppnå sikre resultater. De originale forsøksleddene skal derfor videreføres i dette prosjektet. Et godt fungerende forsøksopplegg er også et bra utgangspunkt for testing av nye dyrkingstiltak.
Nytt for kommende prosjektperiode er å etablere tre nye ruter for dyrkingspraksiser som har fått økt oppmerksomhet de siste årene som direktesåing (pløyefri dyrkning) og/eller fangvekster. Disse er viktige miljøtiltak for å redusere tap av næringsstoffer, samt for å øke jordhelsa. Eksisterende og nye dyrkningstiltak er relevante til å besvare flere av klima- og miljøprogrammets prioriterte fagtemaer som Klimatilpasning, Jord og Forurensning til vann, jord og luft. Forsøksopplegget på Kjelle bidrar med dette til økt kunnskap til forvaltning, rådgivning, utdanning og til landbruket for øvrig, gjennom de resultatene som produseres og formidles, markvandringer og undervisning. En videreføring av prosjektet sikrer et godt kunnskapsgrunnlag på effekter av ulik jordarbeidingspraksis på erosjon og avrenning av næringsstoffer også i fremtiden.