I målsettingene i den nasjonale tiltaksplanen for pollinerende insekter nevnes det at tiltak for bevaring av pollinerende insekter i jordbrukslandskapet skal gjøres mer treffsikre og kostnadseffektive. Det er derfor behov for verktøy som kan identifisere områder der pollinatortiltak vil ha størst effekt. POLLIEFFEKT vil gjennomføre et kontrollert felteksperiment for å finne ut hvordan effekten av blomsterstriper langs åkerkanter - et pollinatortiltak som støttes gjennom RMP - kan optimaliseres. NINA vil undersøke hvordan kartlag som viser den forventede (potensielle) artsrikdommen av villbier, sammen med enkle registreringer av floraen i tilstøtende arealer, kan brukes til å identifisere åkerkanter der effekten av blomsterstriper vil være størst.
NINA forventer at effekten av blomsterstriper på mangfoldet av villbier varierer mye mellom åkerkanter. Deres hypotese er at effekten vil være størst i områder der den forventede (basert på lokale miljøforhold) artsrikdommen av villbier er høy og der etablering av blomsterstriper øker mangfoldet av blomster relativt til det som allerede finnes i tilstøtende veikanter/arealer.
POLLIEFFEKT retter seg mot landbruksrådgivningen og ansatte i offentlig forvaltning som har spesielt ansvar for oppfølging og implementering av tiltaksplanen for bevaring av pollinerende insekter i jordbrukslandskapet. Prosjektet vil også være relevant for samferdselssektoren fordi mangfoldet av blomster og bier vil bli registrert langs veikanter som ligger inntil åkerkanter.
Prosjektets hovedmålsetting er å bidra til å øke kostnadseffektiviteten av tiltak for pollinerende insekter. Kunnskap fra prosjektet vil konkretiseres i et beslutningsverktøy som viser hvor ulike tiltak for pollinatorer bør iverksettes. NINA vil oppnå prosjektets hovedmål gjennom seks delmål:
Delmål 1 (a): Etablere kontakt med bønder for å innhente tillatelser til å gjøre feltregistreringer langs åkrene deres. (b) Velge studieområder til prosjektet.
Delmål 2: Utvikle metode (protokoll) for effektivt å måle mangfoldet av blomsterplanter i åkerkanter med og uten blomsterstriper, og langs veikanter.
Delmål 3: Samle inn data på mangfoldet villbier langs åkerkanter med og uten blomsterstriper.
Delmål 4: Utvikle metoder (protokoller) for identifisering av (a) åkerkanter som bør prioriteres for blomsterstriper, og (b) veikanter der kantslått bør gjøres mer pollinatorvennlig.
Delmål 5: Presentere kvalitetssikrede (fagfellevurderte) resultater fra prosjektet gjennom et NINA-temahefte.
Delmål 6: Arrangere et fagseminar om kostnadseffektive pollinatortiltak i jordbrukslandskapet, rettet mot bønder, landbruksrådgivningen, offentlig forvaltning og øvrige interessenter.