Mangelen på stedfestet informasjon om hvor en finner de viktigste leveområder for pollinerende insekter utgjør en utfordring for oppfølgingen av den nasjonale strategien for bevaring av villbier og andre pollinerende insekter. POLLILAND-MIDT vil bidra til å implementere Norges pollinatorstrategi gjennom å produsere et oppdaterbart kart som viser den forventede artsrikdom av villbier i Sørøst og Midt-Norge.
Gjennom POLLILAND-MIDT blir et eksisterende kart som viser den forventede artsrikdom av villbier i sørøst- Norge utvidet ved at prosjektet kalibrerer den statistiske modellen som er brukt til å produsere kartet med data på villbier fra slåttemarker samlet i Trøndelag i 2021.
Prosjektet vil produsere et årlig oppdaterbart kart som dekker Oslo, Viken, Innlandet og Trøndelag, og som viser hvor skjøtsel og etablering av seminaturlige arealer vil bidra mest til å bevare villbier. Kartet vil gjøre det mulig å følge utviklingen for leveområdene til villbier over tid. For å sikre at prosjektets resultater formidles, inngår det som en del av prosjektet å opprette en interaktiv nettside (StoryMaps) hvor besøkende vil kunne få et innblikk i modellen og utforske ulike deler av Midt og Sørøst-Norge for å identifisere særlig viktige områder for villbier.
Målgruppene for prosjektet er landbruksrådgivningen og forvaltning på direktorats-, fylkes-, og kommunalt nivå.
Den utvidede modellen kan oppdateres med jevne intervaller, etter hvert som fjernmålingsdata blir tilgjengelig, og utviklingen i arealet av leveområder til villbier kan følges over tid.
Delmål:
NINA vil bruke moderne analytiske metoder til å kombinere dataene som har blitt innsamlet etter protokollen som ble utviklet i POLLILAND-prosjektet (2019-2021) med nye data som ble samlet på slåttemarker i Trøndelag sommeren 2021 (i samarbeid med Nord universitet). NINA vil bruke disse dataene til å produsere et utvidet POLLILAND-kart som viser den forventede artsrikdom av villbier på en 20×20m oppløsning i Trøndelag, Innlandet, Oslo, og Viken. Videre vil prosjektet oppsummere metodikk og resultat i en vitenskapelig artikkel. Man vil kalibrere modellen ved bruk av et nylig publisert arealklassekart som viser forekomster av bebygd areal, fulldyrka mark, skog, busker og ungskog ("shrubland"), gressmark, åpen fastmark, myr, og vann. Dette vil gjøre det mulig å følge utviklingen i tilstanden til viktige leveområder for villbier over tid.
NINA vil opprette en StoryMaps-nettside dedikert til prosjektet med informasjon om Norges villbier og deres viktigste leveområder.