Formålet med prosjektet er å øke jordfruktbarheten og karbonlagringen i norsk jordbruksjord gjennom økt stedtilpasset praktisk og teoretisk kompetanse om regenerativt landbruk blant utøvende bønder og i landbruksfagmiljøet.
Prosjektet benytter fem metoder i kombinasjon for å bygge fruktbar jord og jordkarbon:
i) næringsstoffutbalansering,
ii) kontinuerlig grønt plantedekke,
iii) flatekompostering,
iv) mikrobiell prosesstyring og
v) plantevitalisering.
Prosjektet er en fortsettelse og utvidelse av prosjektet «Fem trinn til fruktbar jordtilpassing til norsk klima og dyrkingssystem 2018-2020» som allerede har gitt lovende resultater, blant annet i form av mørkfarging og mer lagelig jord, mindre ugrasproblematikk og mer mikrobiell aktivitet i jorden. Målgruppen for prosjektet er økologiske og konvensjonelle bønder som driver kornproduksjon med eller uten husdyr. Prosjektet gir tilpasset rådgiving til seks referansegårder på Østlandet (økologiske og konvensjonelle) som allerede bruker eller vil bruke metodene på sine gårdsbruk.
I dette nye prosjektet skal det tas i bruk dybdeløsning etter Walter Witte-metoden som har vist lovende resultat i praktisk utprøving, samt legge til et forsøksfelt for avlings- og jordhelsemålinger. Forventet resultat av prosjektet er økt jordkarbon (humus), økt grynstruktur og aggregatstabilitet, bedre vanninfiltrasjon, bedre næringsstoffeffektivitet (redusert gjødslingsbehov), redusert ugrastrykk, gradvis økte avlinger og muligens redusert nivå av plantesjukdommer.
Resultatene fra prosjektet vil formidles på markdager, foredrag og artikler.