Jordbrukets hovedfunksjon er å produsere mat, fiber og energi, men sektoren leverer også en rekke andre goder og tjenester til nytte for befolkningen. Flere av disse skapes gjennom vanlig drift og gjennom forvaltning- og skjøtselstiltak som ivaretar viktig naturmangfold og kulturverdier i kulturlandskapet. De siste 20-30 årene har det vært lagt vekt på landbrukssektorens «multifunksjonelle» rolle, men denne diskusjonen har i liten grad blitt støttet av kvantitative studier og analyser av hvor stort dette bidraget faktisk er og hvordan en kan utforme gode tiltak som tar hensyn til de mer multifunksjonelle bidragene.
Motivasjonen for dette prosjektet er å bidra til mer kunnskap og en mer kunnskapsbasert diskusjon om jordbrukets bidrag til særlig naturmangfold og kulturverdier i kulturlandskapet, og sikre bedre prioriteringer og virkemidler som i større grad løfter fram disse verdiene og bidrar til nasjonale målsettinger på området.
Prosjektet legger videre vekt på å se disse godene i sammenheng med andre positive og negative verdier, inkludert andre miljøvirkninger (for eksempel klima, avrenning) av ulike typer jordbruksdrift. Ambisjonen med prosjektet er å bidra til et grundigere og mer helhetlig beslutningsgrunnlag for en mer balansert og bærekraftig forvaltning. Prosjektet skal utnytte synergiene fra andre tidligere og pågående prosjekter, herunder VALUECHANGE og KLIMALAND.
Målgruppe for prosjektet er gårdbrukere, rådgivere, næringen, men kanskje særlig forvaltningen og overordnede beslutningstakere i jordbruket, men også innenfor kulturminne- og natur/miljøforvaltning mer generelt.
Informasjon og formidling av resultater fra prosjektet vil foregå på flere plan. Populærvitenskapelig formidling vil skje gjennom oppslag på de deltakende institutters hjemmesider og sosiale mediekanaler. Det skal skrives minst to faglige innlegg i aviser og fagblader, to vitenskapelige artikler, samt en forvaltnings- og brukerelevant rapport som dokumenterer og sammenstiller de viktigste funnene fra prosjektet.