GPØ er en betydelig leverandør og innovatør i det norske markedet. Til tross for et lager av god kvalitet, er lagersvinnet stort. Både produsenten og næringa har behov for kompetanseheving. Formålet med prosjektet er å opparbeide og videreformidle ny kunnskap om hvilke tiltak som er av betydning for å oppnå bedre kvalitet og lagringsevne på rotgrønnsaker. Gjennom spørreundersøkelser, feltforsøk og analyser skal produksjon, innhøsting, innlagring, vasking og pussing optimaliseres.
Ny kunnskap vil gi økt verdiskapning ved å øke andelen av salgbar avling og forlenge sesongen av norskprodusert rotpersille, pastinakk og knollselleri av god kvalitet frem til juni. Målet er en svinnprosent på under 15% av avling, og under 20 % av lagret vare.
Prosjektet skal følge produsenter som leverer til GPØ. Dette gir en unik mulighet til å se hvordan lagringsevnen av rotvekster blir påvirket av dyrkingspraksis og jordressurser. I feltforsøk vil virkningen av optimal gjødsling, biostimulanter, kompost og fangvekster undersøkes. Aktiviteter innenfor dyrkingspraksis, jordressurser, innhøsting, innlagring, vasking og pussing vil bli kartlagt, og videre optimalisert ved kompetansehevende tiltak.
Med bakgrunn i resultatene vil det utarbeides kursmateriell og nye dyrkingsveiledere. Opparbeidet kunnskap deles med næringa. Prosjektet fokuserer på rotpersille, pastinakk og sellerirot. Kunnskapen kan overføres til andre rotvekster.