Prosjektet ble finansiert av Verdiskapningsfondet for skogbruk, Utviklingsfondet for skogbruket og SKOGKURS.
Prosjektets mål var å utvikle skogeierrettede tiltak og kommunikasjonsmodeller/verktøy for å øke skogbruksaktiviteten, verdiskapning og sysselsetting i kystskogbruket. Prosjektet var skissert som et hovedprosjekt med fylkesvise feltprosjekt.
Det ble gjennomført fem feltprosjekter for utprøving av informasjonskanaler for å nå skogeier med informasjon, utvikling av kompetansepakker, og utvikling og tilrettelegging av arbeidsmetodikk for aktivitetsskapende tiltak. De fylkesvise skognæringsforumene hadde eierskap og hovedfinansiering av feltprosjektene.
1. Feltprosjekt Nordland: Merverdi fra skogen – Kompetansehevende tiltak for utnytting av virkessortimenter fra skog på Helgeland (Kurt Jessen Johansson & Torgunn Sollid)
Prosjektets mål var å gjennomføre tiltak som ga
- Økt kompetanse og kunnskap om verdiskapingspotensialet knyttet til virkessortimenter fra skog gjennom ivaretakelse av bevaringsverdig bygningsmasse
- Økt forvaltningskompetanse
- Bred nettverksbygging knyttet til merverdi fra skogen
Prosjektet utviklet app for mobil, nettbrett og PC som inngang til skogeier på nye måter. Appen kartfester spesielle virkeskvaliteter i skog. Prosjektet testet appen på aktuelle brukere, og gjennomførte kurs i bruk av appen for skogeiere, bygdesagbrukere, skogbruksplanleggere fra tømmerkjøperne og andre interesserte. Tilbakemeldingene var gode.
Prosjektet så nytten av økt samhandling og fellesprosjekter for å bygge fagmiljø, og utviklet et skogpådriverprosjekt for regionen.
2. Feltprosjekt Trøndelag: Informasjon tilpassa nye skogeiere (Kjersti Kinderås, Line Venn & Torgunn Sollid)
Prosjektet bygger på ideen om mobilen som kompetansehevingskanal. Et utvalg nye skogeiere fikk tilbud om «Informasjonspakke tilpassa nye skogeier»: Norsk Skogbruk med innhold tilpasset nye skogeiere, tilsendt i papirutgave, digital utgave, som nyhetsbrev på e-post og mobil.
Prosjektet undersøkte om jevnlig skogbruksnyheter og stoff hadde betydning for interessen og aktiv skogforvaltning for nye skogeiere. Responsen fra nye skogeiere var sparsom. Bruk av Norsk Skogbruk fungerte i liten grad som kanal for å nå ut til nye skogeiere. Det kan hende Norsk Skogbruk oppleves faglig for tungt for gruppa?
En spørreundersøkelse viser likevel at
Temaene praktisk skogbruk og verdiskapning i skogbruket blir mest lest
- Norsk Skogbruk fyller et relevant behov for informasjon, bidrar til å gjøre leseren mer kjent med næringen, bidrar til å gjøre skogeieren mer engasjert og aktiv
- Lesing av bladet gjør skogeier til en bedre beslutningstaker
3. Feltprosjekt Rogaland: Skogen – det grønne gull (Olaf Gjedrem & Gerd Inger Aarnes)
Prosjektet samarbeidet med Skogselskapet i Rogaland, SKOGKURS, fylkesmannen og kommunene i regionen.
Prosjektet gikk ut på å teste ut skogdagene som ble utviklet i hovedprosjektet.
Det er et stort informasjonsbehov blant skogeiere i Rogaland og det kan være utfordrende å nå ut til skogeierne. Tre skogdager ble gjennomført på forskjellige steder i Rogaland. Skogeiere ble informert om kurs og skogdager gjennom pressen, sosiale medier, kommunen og næringsaktørene. Prosjektet er fornøyd med markedsføringen, og kom i kontakt med skogeiere med mindre etablert interesse i skog. De nye tilnærmingene ga god deltakelse på fagarrangementer. Lokal presse var positive til å ta imot ferdige artikler, men arbeidet med artiklene var tidkrevende. Sosiale medier har et uutnyttet potensiale som kommunikasjonskanal.
4. Feltprosjekt Vest-Agder: Kompetanseløft hos kommende og nye skogforvaltere (Christian Espegren & Kåre Haukaas)
Prosjektets eier var Agder Skog- og Trenæringsforum. Prosjektet ble driftet av Skogselskapet i Agder.
Prosjektet arrangerte kurs for nye skogeiere i Agderfylkene. Tilbakemeldingene viste at invitasjoner bør gå gjennom lokalt kjente aktører. Kursene bør ha en teoretisk og praktisk del. Kursene ble godt mottatt.
Prosjektet utviklet en prototyp av e-book retta mot nye skogeiere i Agder. Boka kan med enkle grep tilpasses andre fylker i kystskogbruket. Boka er utviklet i samarbeid med Agder Skogselskap.
5. Kompetansebygging i kystregionen – felles fylkesoverbyggende prosjekt (Stein Bomo & Bjørn Einar Rakstang)
Prosjektet ble ledet av SKOGKURS, og var eid og delfinansiert av Fylkesmannsgruppa i Kystskogbruket.
Kystskogbruksfylkene består av mange små skogeiendommer, lite tradisjon for aktivt skogbruk, bratt og vanskelig terreng, og dårlig utbygd infrastruktur.
Prosjektet utviklet ei kompetansepakke tilpasset kystskogbrukets veiledningsapparat for kursing av kystskogeieren. Prosjektets resultater omfatter:
- Veiledningshefter i PDF-format. Heftene har korte, informative tekster med henvisninger og lenker til artikler og filmer.
- Fagdagen «Gullgruve på rot» med fokus på økonomi. Fungerte som en innledning til de andre kursene i pakken.
- Opplæring av instruktører fra Rogaland, Nord-Trøndelag og Nordland for arrangering av fagdag.
- Det ble gjennomført 9 testkurs fordelt på fire fylker. I Nordland ble det arrangert to fagdager for veiledningsapparatet i kommunene.
Responsen fra målgruppa var svært positiv. Temaene ble oppfattet som aktuelle. For å fange opp flere enn de «vanlige» deltakerne på fagdager må man gå via utradisjonelle kanaler.