Mer mangfold og biodiversitet i dyrkingsstrategiene kan være nøkkelen til økt, stabil og lønnsomproduksjon av korn- og proteinvekster i Norge. Flere tiltak har blitt testet for å se på effekten av ulike tiltak på jordhelse, erosjon, ugras, plantehelse og avling, men lite er kjent om hvordan en kombinasjon av flere tiltak vil påvirke disse viktige faktorene.
Prosjektet vil teste og demonstrere effekt av kantvegetasjon, jordarbeiding, fangvekster, variert vekstskifte, sortsblanding og samdyrking på skadedyr, soppsjukdommer og avling i både økologiske og konvensjonelle forsøk. En forsøksperiode på 3 år er for kort til å vise langtidseffektene til de ulike tiltakene, men vil kunne gi en bedre forståelse for hvilke tiltak som kan kombineres og hvordan disse påvirker plantehelse og produktivitet på kort sikt. Flere forsøksfelt og økt forskningsaktivitet rundt sortsblandinger, samdyrking av ulike vekster, bruk av kantvegetasjon, bruk av proteinvekster i vekstskifte og lønnsomhet kan føre til økt interesse hos gårdbrukere til å prøve mer varierte tiltak i økologisk og konvensjonelt/ regenerativt landbruk.
Kunnskapen fra prosjektet vil overføres direkte til jordbruker, rådgivere og myndigheter via markdager, feltvandringer og workshoper for å motivere til mer mangfold i dyrkingsstrategier for mer bærekraftig og lønnsom produksjon av korn og proteinvekster. Resultatet vil oppsummeres i jord- og plantekulturboka, og presenteres på den nasjonale Kornkonferansen i 2026