Målet er å øke bruken og kunnskapen om norsk malt som et norsk landbruksprodukt og bidra til at det norske ølet knyttes til landbruket med norsk opprinnelse.
Prosjektet er en videreføring av det pågående prosjektet «Fra feltforsøk til testsmaking - Utvikling av eldre norske og nordiske maltbygg- og kultursorter til malting og ølbrygging». For å sikre en kontinuerlig utvikling skal det gjennomføres dyrkningsforsøk våren 2022 av de 4-6 best egnete økologiske maltbyggsortene fra vekstsesongen i 2021. I utvelgelsesprosessen skal kommende erfaringene og resultatene fra labanalysene, testmaltingen, testbryggingen samt smaksprøvingen som gjennomføres i løpet av høsten 2021 og våren 2022 inkluderes.
Målgruppen er hjemmebryggere, mikrobryggerier og kornbønder som ønsker å bidra med lokale, norske økologiske ingredienser til brygging av norsk øl med unike smaker og struktur. Ytterligere befinner målgruppen seg for dette prosjektet i hele verdikjeden, fra bønder, småskala bryggerier, detaljhandelen (Vinmonopolet, dagligvarehandel, restaurant). Gjennom en markvandring vil målgruppen få økt kunnskap om feltforsøket, eldre sorter maltbygg og malting.
Forventet resultat er utvalg av 4-6 maltbyggsorter med robuste egenskaper i økologisk dyrkningssammenheng og med «norske» unike smaker og kulturhistorie, som kan maltes og benyttes til brygging. Den systematiske dokumenteringen av vekstobservasjoner som har betydning for kvalitet, utbytte, markedet og klimatilpassning, vil danne grunnlaget for videre plan for opparbeiding av såvare for de valgte sortene i rammen av økologisk produksjon.