- Bekreftelse fra siidaandelsleder/ledere på at du skal inngå i siidaandelen. Bekreftelse fra siidaandelsleder/ledere må vedlegges. Bekreftelse er ikke nødvendig dersom søknaden gjelder endring av merke og/eller søker allerede er medlem av siidaandelen. Du kan bruke fullmaktsskjema som finnes under «Skjema» på denne nettsiden.
- Samtykke fra foreldre: Hvis det søkes om merke til barn under 18 år, gjelder spesielle regler om samtykke fra foreldrene. Hvis foreldrene har felles foreldreansvar for barnet, må begge foreldre være enige i merkesøknaden. Foreldrene skal bekrefte at de samtykker til søknaden ved å legge ved fullmaktskjema som finnes under «Skjema» på denne nettsiden. Søknad om reinmerke vil ikke bli behandlet så lenge det ikke foreligger samtykke fra begge foreldrene. Hvis det søkes på papir kan foreldrene samtykke ved å signere søknadsskjemaet.
- Bekreftelse på foreldreansvar: Hvis den som søker har foreldreansvar alene, må dette dokumenteres ved utskrift fra skatteetaten om foreldreansvar.
- Bekreftelse på samboerskap
- Bekreftelse på at du har rett til reinmerke. Dokumenteres med melding om reindrift, vaktplaner, næringsoppgaver eller annet. Gamle meldinger om reindrift kan fremskaffes hos Statsarkivet. Meldinger fra 2010 kan innhentes hos statsforvalter.
Du trenger ikke legge ved bekreftelse dersom du er siidaandelsleder, leder av sideordnet rekrutteringsandel, leders ektefelle/samboer, barn eller barnebarn, eller dersom du allerede har et godkjent reinmerke.
For å få rett til reinmerke, må søker enten selv ha hatt reindrift som hovednæring da reindriftsloven av 2007 trådte i kraft, eller ha foreldre/besteforeldre som har hatt reindrift som hovednæring. Hva som er «hovednæring» er ikke definert i reindriftsloven. Merkenemnda avgjør dette ved skjønn, som begrenses av enkelte retningslinjer. Vurdering av «hovednæring» blir forskjellig ut fra hvilken reindriftslov som gjaldt da søkers foreldre/besteforeldre drev med reindrift.
Før 1933-loven. Før reindriftsloven av 1933 trådte i kraft, hadde ikke personer som drev med reindrift plikt til å rapportere om sin drift til myndighetene. Det blir derfor vanskelig å dokumentere om reineiere som drev før 1933 hadde reindrift som hovednæring. Søknader fra personer med foreldre/besteforeldre som drev med reindrift før 1933 blir derfor avslått.
Under 1933-loven. I reindriftsloven av 1933 § 11 nr. 1 var det et krav for alle som drev med reindrift om å levere forhåndsmelding om reindrift til lappefogden, der det blant annet fremgikk navn på medlemmer med alder, slektskapsforhold og rolle. Utgangspunktet er at personen må ha levert forhåndsmelding om reindrift for å ha reindrift som hovednæring. Det kan likevel være noen unntak, der reintall, arbeidsoppgaver i siidaen og inntekt fra annet lønnet arbeid kan indikere at personen har drevet reindrift som hovednæring. Dette må dokumenteres ved for eksempel næringsoppgaver, vaktplaner for siidaen mv. Gamle meldinger om reindrift kan fremskaffes hos Statsarkivet.
Under 1978-loven. Reindriftsloven av 1978 skjerpet kravene for hvem som kunne utøve reindrift i Norge. Hovedregelen var at personen måtte ha egen driftsenhet (tilsvarer dagens siidaandel) og levere melding om reindrift. Da flere av reindriftsutøvere ikke hadde egen driftsenhet, men likevel drev reindrift på fulltid, kan reintall, arbeidsoppgaver i siidaen og inntekt fra annet lønnet arbeid indikere at personen har drevet reindrift som hovednæring. Dette må dokumenteres ved for eksempel næringsoppgaver, vaktplaner for siidaen mv.
- Oversikt over merker som ligger til grunn for søknaden
Utforming av reinmerker
Alle reinmerker må utformes etter gjeldende retningslinjer for merking av rein, og etter regionale retningslinjer for det reinbeiteområdet der du søker merke.
Et reinmerke består av en kombinasjon av forskjellige snitt i begge ører (hovedsnitt og bisnitt). De forskjellige snittene er utviklet over lang tid, og kombinasjoner av snitt følger et bestemt mønster (merkesystem). Det er lokale tradisjoner og varianter. Utforming av det enkelte reinmerket er knyttet nært opp mot familietradisjoner og familietilhørighet.
Merkenemnder i enkelte reinbeiteområder har utarbeidet utfyllende retningslinjer for utforming av merker i reinbeiteområdet. Før det søkes om reinmerke, må søker sjekke om det omsøkte merket er utformet i tråd med retningslinjene.
Alle reinmerker må godkjennes av merkenemnda i det reinbeiteområdet der merket skal brukes. Dette gjelder både søknad om nye merker og overføring av merker. Når det søkes om nytt reinmerke, må søker legge ved oversikt over merker som utgjør utgangspunkt for merket som det søkes om. Søker må også begrunne valg av snittene i merket det søkes om.