Til hovedinnhold

Dette er QA

Kravspesifikasjonen for rå melk under forsyningsplikten

Retningslinjer fastsatt av Omsetningsrådet for markedsregulering av melk og melkeprodukter.

Hjemmel  

Fastsatt av Omsetningsrådets arbeidsutvalg 5. desember 2003, besluttet av Omsetningsrådet 8. juni 2010 videreført med hjemmel i forskrift 2008-10-22 nr. 1136 om markedsregulering til å fremme omsetningen av jordbruksvarer § 4-3 tredje ledd. Endret av Omsetningsrådet i møte 14. desember 2015. Sist endret av Omsetningsrådet i møte 23. juni 2022.

1. Formål 

Formålet med kravspesifikasjonen er å angi krav til kvalitet og kjemisk innhold av melk som målprisvare ved noteringspunktet. 

2. Definisjon/Beskrivelse

Representantvare ved omsetning av melk er gårdstankbilmelk som er en innsamling av rå ku- eller geitemelk fra flere leverandører. Melken skal ha en hvitaktig farge uten fnokker eller fremmedpartikler av betydning, og den skal ha en normal artstypisk lukt og smak.  
 
Melken skal tilfredsstille følgende krav til kjemisk innhold: 

Kumelk
Innhold  Minimum (%)  Maksimum (%) 
Fett  3,8 4,8 
Protein  3,1  3,8 
Geitemelk
Innhold Minimum (%)  Maksimum (%) 
Tørrstoff  10,7 15,5

3. Produksjon

Melken skal være produsert i henhold til forskrift av 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene, forskrift av 22. desember 2008 nr. 1624 om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse, forskrift 22. desember 2008 nr. 1622 om særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum og forskrift av 22. desember 2008 nr. 1621 om offentlig kontroll med etterlevelse av regelverk om fôrvarer, næringsmidler og helse og velferd hos dyr.  

4. Oppbevaring/Transport

Under transport og ved ankomst til meierianlegg skal temperaturen i melken ikke overstige 10 °C.  

5. Transportemballasje 

Transporteres i tankbil/tankvogntog. 

6. Merking 

Med leveransen skal det være en følgeseddel med nødvendige opplysninger om varen. Følgeseddel skal oppbevares hos mottaker minst ett år. 

7. Kvalitetsegenskaper 

Fysiske kvalitetsegenskaper og krav
Mengde som dekl 
Temperatur  <= 10° C
Forurensing Ikke påvist
Fremmedpartikler Ikke påvist 
Mikrobiologiske kvalitetsegenskaper og krav 
Bacillus cereus sporer*   <=1 positivt rør ved 3-rørsmetoden  
Kimtall – kde/ml   <=200 000  
Kimtall – IBC/ml   <=600 000

*Bacillus cereus-analysen er stikkprøvebasert. Analyseresultat vil foreligge 2-4 dager etter levering.

Spesielle kvalitetskrav 
Antibiotika ku- og geitemelk   Betalaktam-antibiotika Ikke påvist  
Lukt-smak 
Utseende   Hvitaktig farge, ingen fnokker og en homogen og lettflytende konsistens Godkjent  
Lukt og smak   Ren, mild og søtlig smak Godkjent