Til hovedinnhold

Driftsmelding QA: Pga. teknisk vedlikehold er alle våre digitale løsning nede tirsdag 24.09. mellom kl. 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempen dette medfører. DETTE GJELDER BARE QA.

Kravspesifikasjonen for smør og fløte

Retningslinjer fastsatt av Omsetningsrådet for markedsregulering av melk og melkeprodukter.

Hjemmel  

Fastsatt av Omsetningsrådets arbeidsutvalg 13. mai 1997 og endret 17. mars 2004, besluttet videreført av Omsetningsrådet 8. juni 2010 med hjemmel i forskrift 2008-10-22 nr. 1136 om markedsregulering til å fremme omsetningen av jordbruksvarer § 5-3- 2 tredje ledd. 

Endringer  

Endret 14. desember 2017. 

1. Kravspesifikasjon, smør fra aktører  

Krav til kvalitet mv. ved leveranse av smør i henhold til mottaksplikten er som følger: 

Definisjon/beskrivelse: 

Kravspesifikasjonen gjelder smør som leveres Tine SA fra aktører i forbindelse med Tines mottaksplikt for smør i markedsreguleringen for melk. 

Artikkeltype: Smør, syrnet usaltet 25,0 kg 

Sammensetning: 

Smør syrnet usaltet er fremstilt av fløte syrnet med kultur av melkesyrebakterier. 

Smør syrnet usaltet skal ha en tett, homogen og blank snittflate med en svak gul farge. 

Smøret skal ved bedømmelsestemperatur (14 ± 1 ° C) være smidig, sammenhengende og smørevillig. Smøret skal ha en ren, syrlig og aromatisk smak. 

Offentlige forskrifter: 

I henhold til forskrift av 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene, forskrift av 22. desember 2008 nr. 1624 om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse, forskrift 22. desember 2008 nr. 1622 om særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum og forskrift av 22. desember 2008 nr. 1621 om offentlig kontroll med etterlevelse av regelverk om fôrvarer, næringsmidler og helse og velferd hos dyr. 

Holdbarhet: 

6 måneder ved -18 ° C eller lavere. 

Emballasje: 

Emballasjen skal være i overensstemmelse med Tines egne emballasjespesifikasjoner. For emballasje i kontakt med næringsmidler skal det foreligge et sertifikat fra Emballasjekonvensjonen eller tilsvarende dokumentasjon på helsemessig sikkerhet. 

Merking: 

Med leveransen skal det være en følgeseddel med nødvendige opplysninger om varen. 

Følgeseddel skal oppbevares hos avsender og mottaker minst ett år. 

Ytteremballasje skal være merket med produsent, artikkeltype, produksjonsnummer og dato for tilstrekkelig sporing av produkt. 

Fysiske kvalitetsegenskaper og norm 

Mengder 

25,0 kg 

Alder*ankomst mottaker (t) 

< 2 uker 

Temperatur ved lagring 

-18 ºC 

Forurensing   

Ikke påvist 

Fremmedpartikler  

Ikke påvist 

Kjemiske kvalitetsegenskap og norm 

Vann 

16 % 

PH-verdi 

4,5-4,8 

Mikrobiologiske kvalitetsegenskaper og norm 

E coli  

< 10 kde pr. g 

Bacillus cereus 

< 100 pr. g 

Mugg 

< 100 pr. g 

Gjær 

< 100 pr. g 

Fremmedbakterier 

< 500 pr. g 

Salmonella spp 

Ikke påvist i 25 g 

Staph. aureus   

< 100 pr. g 

Spesielle krav  

Antibiotika 

Ikke påvist 

Sensoriske kvaliteter og norm 

Indre utseende 

Tett, homogen og blank snittflate med en 

svak gul farge 

Konsistens 

Smidig, sammenhengende og smørevillig ved bedømmelsestemperatur (14 ± 1 ° C) 

Lukt og smak 

Ren, syrlig og aromatisk smak 

* Beregnet ut fra skummetidspunkt. Det er foreløpig ikke angitt grenser for feil, men ethvert avvik fra norm skal føre til en avviksbehandling. 

2. Kravspesifikasjon for fløte av kumelk

Krav til kvalitet mv. ved leveranse av fløte etter avtale i henhold til mottaksplikten er som følger:

Formål: 

Formålet med kravspesifikasjonen er å angi de kvalitetskrav og kjemisk innhold fløte av kumelk skal ha ved levering til markedsregulator og ved fastsettelse av sats for produksjonsfløte i prisutjevningsordningen for melk. 

Definisjon/beskrivelse: 

Fløten skal være av kumelk og pasteurisert for anvendelse til konsumfløte, smør eller andre meieriprodukter. 

Produktet skal ha en homogen og fyldig konsistens, en gul-hvit farge og en ren, mild og fyldig lukt/smak. 

Sammensetning og beregnet volum: 

Innhold av fett 

Produkt 

Minimum (%) 

Maksmum (%) 

Fløte av kumelk 

38,0 

42,0 

Fløten skal ha minimum 38,0 %, maksimum 42 % fett. Anlegg som mottar fløten beregner mottatt volum ut fra faktisk levert volum og faktisk fettprosent etter følgende formel: 

Beregnet mengde = (levert mengde x målt fettprosent)/38 % 

Krav mht. oppbevaring og anvendelse: 

Forskrift 1995-06-30 nr 636 om produksjon og frambud av rå melk, varmebehandlet melk og melkebaserte produkter m.v. legges til grunn 

Oppbevaring/transport: 

Ved transport og ankomst skal temperaturen i fløten ikke overstige 6o C. 

Transportemballasje: 

Transporteres i tankbil/tankvogntog eller container. 

Merking: 

Med leveransen skal det være en følgeseddel med nødvendige opplysninger om varen. Følgeseddel skal oppbevares hos mottaker minst ett år. 

KVALITETSEGENSKAPER 

Krav til fløten 

FYSISKE 

 

Timer fra skumming til levering mottaker 

< 72 timer 

Temperatur under transport og ved levering  

<= 6° C 

Forurensing 

Ikke påvist 

Fremmedpartikler 

Ikke påvist 

 

 

MIKROBIOLOGISKE 

 

Entero-bacteriaceae           antall pr. ml 

< 10 kde pr. ml 

Bac. Cereus,  antall pr. ml 

< 20 

Totalkim, antall cfu pr. ml 

< 31.000 

 

 

SPESIELLE KRAV 

 

Antibiotika SNAP-Test, alt. Delvotest SP 

Ikke påvist 

 

 

LUKT-SMAK 

 

Utseende poeng 

>= 4,0 

Lukt-smak poeng 

>= 4,0 

Dersom fløten ikke tilfredsstiller disse kravene, kan fløten avvises av mottakeranlegget, og avsender skal straks orienteres for å avklare omklassifisering og korrigerende tiltak.