Uke 12, 2023

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

En påske full av poteter og grønnsaker

Det er nok norske grønnsaker og poteter til alle som vil ha. I påsken flytter mange nordmenn på seg. Det er uvisst hvor mye omsetningen av frukt og grønt vil endre seg mot normalt.

Poteter

Omsetningen av vanlige poteter har gått noe opp igjen. Det er fremdeles tilbud på poteter i noen butikkjeder. Utsortering av poteter med sølvskurv øker hos pakkeriene, men kvaliteten på det som blir pakket er jevnt over fin. Det er en moderat omsetning av mandelpoteter til forbrukermarkedet, og en del poteter blir solgt til industriforetak for skrelling og bearbeiding. Kvaliteten er god. Økt omsetning av småpoteter fører trolig til mindre omsetning av mandelpoteter.

Frilandsgrønnsaker

I enkelte landsdeler har lagrene av løk blitt redusert raskere enn først antatt, grunnet partier med dårlig kvalitet. Det er mulig at forsyningene av norsk løk derfor ikke holder frem til ny norsk sesong, og at man må supplere med import. Kvaliteten på løk er god i butikk. Produsentprisen på norsk gul løk vil gå opp i neste uke. Prisen på rødløk blir videreført.

Omsetningen av hodekål er for tiden stabil. Det blir gjort en jobb for å rydde opp, slik at kvaliteten på det som leveres til butikk blir bedre. Spesielt de største størrelsene må sorteres ut. Det vil forhåpentligvis gi resultater med det første. Både omsetning og lagerbeholdning av kålrot er mindre enn vanlig. På landsbasis vil lagrene holde frem til månedsskiftet april/mai, men dette vil variere noe mellom leverandører. Også for kålrot er det behov for å stramme inn kvaliteten på rot som levere til butikker.

Kvaliteten på gulrot varierer relativt mye mellom partier, og skaper uforutsigbarhet  for pakkeriene. De finner mer råte enn før. På tross av oppmerksomhet på kvalitet og utsortering, forekommer det reklamasjoner fra butikker. Omsetningen av gulrot er stabil, men tilførslene varierer mellom regioner og leverandører. Holdbarhet blir viktig i tiden som kommer.

Omsetningen av knollselleri er på det jevne, og kvaliteten er god. Det vil være tilgang på norsk knollselleri langt utover våren og forsommeren. Omsetningen av rødbete er bedre enn ventet, mens lagrene av andre beter, pastinakk og persillerot minker.

Veksthusgrønnsaker

Som vi tidligere har rapportert, blir norske agurker lett omsatt, fordi det er en sterk preferanse for norsk vare. Kvaliteten er god, og har vært det i hele vinter. Produksjonen er for tiden i underkant av det som var planlagt, men det er likevel markedsdekning i store deler av landet. Produksjonen vil trolig være stabil fremover, mens omsetningen tradisjonelt endrer seg i forbindelse med påskeferien. Det blir viktig at tilførslene er tilstrekkelige for en stor omsetning før og etter påske, og samtidig sikrer at det ikke blir et stort overskudd i løpet av påskens helligdager.
Det vil gå to til tre uker før produksjonen av store tomater er stor nok til at mange av oss vil finne dem der vi handler.

Omsetningen av crispysalat er større enn norsk produksjon. Det har ført til et behov for import, men tilførsler fra utlandet har vært krevende å få tak i. Noen norske gartnerier har måttet stoppe innhøsting en periode, for å øke tilveksten på salatene og unngå at for små salater kommer ut i markedet. 

Økologiske varer

Det er god kontroll på kvaliteten på økologiske grønnsaker på lager. Det er bra, i lys av at omsetningen går tregere enn planlagt. Per nå er produsentprisen på enkelte økologiske produkter lavere enn prisen for tilsvarende konvensjonelle varer, fordi mange økologiske produkter har fastpriser. Aktører i bransjen etterlyser en bredere diskusjon om grunnlaget for produksjon og omsetning av økologiske produkter i Norge.
 

Tidligere oppdateringer