Dette er QA
- Hjem
- Industri og handel
- Marked og pris
- Ukens marked
Ukens marked
Hver torsdag/fredag oppdaterer vi denne siden med markedsinformasjon om potet, frukt og grønt i uken som kommer. Ukens marked viser et øyeblikksbilde og en utvikling som skjer fra uke til uke. Det analyserer ikke trender eller utvikling over tid.
Uke 12, 2023
Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt
En påske full av poteter og grønnsaker
Det er nok norske grønnsaker og poteter til alle som vil ha. I påsken flytter mange nordmenn på seg. Det er uvisst hvor mye omsetningen av frukt og grønt vil endre seg mot normalt.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter har gått noe opp igjen. Det er fremdeles tilbud på poteter i noen butikkjeder. Utsortering av poteter med sølvskurv øker hos pakkeriene, men kvaliteten på det som blir pakket er jevnt over fin. Det er en moderat omsetning av mandelpoteter til forbrukermarkedet, og en del poteter blir solgt til industriforetak for skrelling og bearbeiding. Kvaliteten er god. Økt omsetning av småpoteter fører trolig til mindre omsetning av mandelpoteter.
Frilandsgrønnsaker
I enkelte landsdeler har lagrene av løk blitt redusert raskere enn først antatt, grunnet partier med dårlig kvalitet. Det er mulig at forsyningene av norsk løk derfor ikke holder frem til ny norsk sesong, og at man må supplere med import. Kvaliteten på løk er god i butikk. Produsentprisen på norsk gul løk vil gå opp i neste uke. Prisen på rødløk blir videreført.
Omsetningen av hodekål er for tiden stabil. Det blir gjort en jobb for å rydde opp, slik at kvaliteten på det som leveres til butikk blir bedre. Spesielt de største størrelsene må sorteres ut. Det vil forhåpentligvis gi resultater med det første. Både omsetning og lagerbeholdning av kålrot er mindre enn vanlig. På landsbasis vil lagrene holde frem til månedsskiftet april/mai, men dette vil variere noe mellom leverandører. Også for kålrot er det behov for å stramme inn kvaliteten på rot som levere til butikker.
Kvaliteten på gulrot varierer relativt mye mellom partier, og skaper uforutsigbarhet for pakkeriene. De finner mer råte enn før. På tross av oppmerksomhet på kvalitet og utsortering, forekommer det reklamasjoner fra butikker. Omsetningen av gulrot er stabil, men tilførslene varierer mellom regioner og leverandører. Holdbarhet blir viktig i tiden som kommer.
Omsetningen av knollselleri er på det jevne, og kvaliteten er god. Det vil være tilgang på norsk knollselleri langt utover våren og forsommeren. Omsetningen av rødbete er bedre enn ventet, mens lagrene av andre beter, pastinakk og persillerot minker.
Veksthusgrønnsaker
Som vi tidligere har rapportert, blir norske agurker lett omsatt, fordi det er en sterk preferanse for norsk vare. Kvaliteten er god, og har vært det i hele vinter. Produksjonen er for tiden i underkant av det som var planlagt, men det er likevel markedsdekning i store deler av landet. Produksjonen vil trolig være stabil fremover, mens omsetningen tradisjonelt endrer seg i forbindelse med påskeferien. Det blir viktig at tilførslene er tilstrekkelige for en stor omsetning før og etter påske, og samtidig sikrer at det ikke blir et stort overskudd i løpet av påskens helligdager.
Det vil gå to til tre uker før produksjonen av store tomater er stor nok til at mange av oss vil finne dem der vi handler.
Omsetningen av crispysalat er større enn norsk produksjon. Det har ført til et behov for import, men tilførsler fra utlandet har vært krevende å få tak i. Noen norske gartnerier har måttet stoppe innhøsting en periode, for å øke tilveksten på salatene og unngå at for små salater kommer ut i markedet.
Økologiske varer
Det er god kontroll på kvaliteten på økologiske grønnsaker på lager. Det er bra, i lys av at omsetningen går tregere enn planlagt. Per nå er produsentprisen på enkelte økologiske produkter lavere enn prisen for tilsvarende konvensjonelle varer, fordi mange økologiske produkter har fastpriser. Aktører i bransjen etterlyser en bredere diskusjon om grunnlaget for produksjon og omsetning av økologiske produkter i Norge.
Tidligere oppdateringer
-
Hvorfor spiser vi ikke mer kål?
Flere av oss kunne ha vært tjent med å spise mer hodekål, en sunn og rimelig grønnsak. Det er nok på lager. Vi vil også ha tilstrekkelig med de fleste andre grønnsaker og poteter utover våren.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter er noe mindre enn tidligere. Lagerbeholdningene er ujevnt fordelt mellom landsdeler, så det vil bli nødvendig å flytte poteter mellom distrikter. Selv om pakkeriene gjør sitt beste for å sortere ut poteter med sølvskurv, hender det at poteter med dårlig kvalitet slipper gjennom til butikken. Det er rikelig tilgang på sortene pimpernell og kers pink, samt mandelpoteter. Kvaliteten på mandelpoteter er fremdeles jevnt over god, men omsetningen er moderat. Det er ventet en prisoppgang til produsent til uken.Frilandsgrønnsaker
Lagrene av løk krymper gradvis, og det er ingen fare for at det vil være for mye løk i omløp utover våren. Kvaliteten på løk er god. Høye europeiske priser på gul løk, og mindre tilførsler på New Zealand på grunn av flom, skaper en uvanlig internasjonal situasjon for løk.Det er nok hodekål på lager, og omsetningen er mindre enn planlagt. Kål er sunt, rimelig og holdbar, og norske forbrukere burde «kjent sin besøkelsestid» i disse dyrtider. Fremdeles er for store kålhoder en utfordring for omsetningen i butikk. Også for kålrot er omsetningen mindre enn planlagt, men det er også mindre mengder på lager enn før, og en fare for at sesongen avsluttes tidligere enn ønsket. Kvaliteten på kålrot har et potensial for forbedring. Per nå er kvaliteten i butikk variabel.
Omsetningen av gulrot er stabil, og tilførslene tilstrekkelige. Kvaliteten på gulrot blir opprettholdt overfor forbrukerne, men utsorteringen har økt noe på pakkeriene. Dersom kvaliteten på lager holder seg til påske, vil den trolig også holde seg frem til sommeren. Produsentprisen på gulrot vil gå opp i neste uke.
Markedssituasjonen for knollselleri er stabil, både med hensyn til omsetning, pris og kvalitet. Gresskar er tilgjengelig, mens omsetningen av rødbete og andre beter er stabilt høy i dagligvare- og serveringsmarkedet.
Veksthusgrønnsaker
Markedet for agurker er godt dekket med norsk vare. Tilførslene er noe større enn planlagt, men omsetningen er også stor. Kvaliteten er jevnt over veldig god, men størrelsen på noen agurker er i minste laget. Produksjonen av tomater er økende, også for små og søte varianter. Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til prisen på norske tomater i kommende hovedsesong.Omsetningen av crispysalat er større enn ventet. Markedet må suppleres med noe import. Samtidig er salatavlinger i Sør-Europa skadet av hagl.
Økologiske varer
Som nevnt i flere omganger tidligere, er omsetningen av økologiske grønnsaker jevn, men mindre enn planlagt. Det har ført til at det er rikelig med grønnsaker på lager, og at bestillingene for neste sesong vil gå ned. Når avtaler om arealer kommende sesong blir små, er det en fare for at det ikke blir regningssvarende for enkelte produsenter å fortsette med økologiske produkter. -
Foreløpig nok grønnsaker og poteter på lager
Lagerbeholdningen av enkelte grønnsaker er større enn på samme tid i fjor, mens for andre er den mindre. Det er mindre konsumpoteter og mer industripoteter på lager.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter varierer litt fra uke til uke, men over tid er den relativt stabil. Det er mindre poteter på lager enn på samme tid i fjor. Beholdningen minker raskere enn omsetningen, men til tross for det kan muligens lagerbeholdningen holde til ny sesong, så sant kvaliteten ikke svekkes betydelig mer utover våren. Pakkeriene sorterer ut mer potet enn vanlig. Hovedutfordringen er sølvskurv på skallet. Det forekommer reklamasjoner fra butikk, fordi potet med skurv har sluppet gjennom kvalitetskontrollen. Den ukentlige omsetningen av mandelpoteter er rundt 25 prosent lavere enn i fjor. På tross av det, er det mindre mandelpotet på lager enn på samme tid i fjor. Kvaliteten og utsorteringen på pakkerier varierer.Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk er stort sett stabil. Lagerbeholdningene er større enn i fjor, spesielt for rødløk, og vil trolig vare til midt i juni, eller kanskje noe lenger. Kvaliteten på løk er god. Prisen på løk i Europa er høy, og det forekommer henvendelser fra utlandet om kjøp av norsk løk.Omsetningen av hodekål er mindre i år sammenliknet med samme tid i fjor. Gammel og stor hodekål i butikk fremmer ikke salget. Det vil bli gjort en jobb for å rydde opp. For kålrot er imidlertid omsetningen omtrent som i fjor, mens lageret er halvert. Trolig vil det være tilgang på norsk kålrot til månedsskiftet april/mai. Det er mulig at økologisk kålrot kan supplere markedet mot slutten av sesongen.
Kvaliteten på gulrot er fremdeles god i butikk, men utsortering ved pakkeriene øker. Gulrøttenes lagringsevne varierer mellom regioner, og holdbarheten ser ut til å være dårligst på Østlandet. Omsetningen er stabil. Beholdningene er lavere enn i fjor, men vil trolig holde til nærmere ny norsk sesong, dersom de blir fordelt utover landet.
Prisen på knollselleri vil holde seg uendret, etter forrige ukes prisoppgang. Omsetningen av knollselleri er stabil, men noe større enn planlagt. Lagerbeholdningen er omtrent som i fjor, og vil forsyne markedet til det nærmer seg ny norsk sesong. Gresskar og rødbete er tilgjengelig, men lageret av rødbete er betydelig lavere enn i 2022. Omsetningen er noe større enn planlagt. Det gjelder også for andre beter enn rødbete.
Veksthusgrønnsaker
Fint vær har økt produksjonen av agurker den siste tiden. Det blir produsert og omsatt noe mer agurker enn planlagt. Enkelte varemottakere har vært selvforsynte med norske agurker en tid, mens andre venter på mer. En prisoppgang er ventet på norske agurker i neste uke. Det er fremdeles høye importpriser på agurk. De første kiloene av vanlige store tomater har blitt produsert i ny sesong. Det vil imidlertid ta litt tid før de finnes i alle butikker.Kvaliteten på norsk salat er god. Det er godt samsvar mellom produksjon og etterspørsel etter norsk crispysalat, i en tid da tilførslene av salat i Sør-Europa er små.
Økologiske varer
Lagerbeholdningen er større enn på samme tid i fjor for økologisk løk, kålrot, knollselleri og rødbeter, men den er mindre for gulrot. Mindre omsetning enn planlagt av noen økologiske produkter kan være årsaken til et større kvantum på lager. Etterspørselen vil bli dekket i lang tid fremover. Vårens første agurker er høstet. -
Sesongstart for økologiske agurker
Økologiske agurker kommer på markedet til uken. Sesongens nest siste lagerundersøkelse fra Landbruksdirektoratet er på trappene. Håpet er at en hel del av grønnsakene og potetene fremdeles holder god kvalitet.
For flere lagringsgrønnsaker og poteter er det knyttet spenning til hvor mye som finnes på lager per 1. mars. Resultatene er av betydning for hvordan markedsaktørene planlegger sesongavslutningen.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk er stabil, men det er en viss økning i andelen av rimelige forpakninger. Kvaliteten på løk er veldig bra i butikk. Utsorteringen på pakkeri er normal for årstiden.
Det er mindre omsetning av hodekål enn planlagt, selv om det har blitt gjort en jobb for å sortere ut de største hodene. For forbruker er hodekål og ferdig kuttede produkter substitutter, og ferdig kuttede produkter selges til tider rimelig i butikkampanjer, og da på bekostning av omsetning av hodekål. Etter Feittirsdag i Trøndelag har omsetningen av kålrot kommet ned på et normalt nivå igjen. Kvaliteten er bra, men det forekommer nok for små røtter i butikk, selv om kravet til størrelse allerede har blitt justert ned. Foreløpige prognoser for sesongvarighet er til over påske.
Kvaliteten på gulrot er god i butikk, og utsortering ved pakkeriene er normal for årstiden. I noen regioner minker imidlertid mengdene på lager raskere enn først antatt. Omsetningen er stabil, men det har til en viss grad skjedd en endring i hvilke pakningstyper som omsettes. For eksempel har omsetningen av 400 grams pakker økt.
Omsetningen av knollselleri er på det jevne og kvaliteten er god. Det er ikke ønskelig med for store knoller i butikk. Produsentprisen vil gå opp i neste uke. Gresskar og rødbete omsettes i henhold til etterspørselen.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter er jevn. Som for grønnsaker er det en tendens til at rimelige varianter øker i omsetning. Kvaliteten på poteter til butikkene er god, selv om noen pakkerier har en økt utsortering. Omsetningen av mandelpoteter er fremdeles mindre enn ventet. Mandelpoteter er ofte dårlig eksponert i butikker på denne tiden av året. I tillegg konkurrerer omsetningen av mandelpoteter med omsetningen av vanlige poteter, som har lavere pris. Kvaliteten er god, men utsorteringen kan være stor i noen partier.
Veksthusgrønnsaker
Leveransene av agurker er for tiden i henhold til prognosene, ca. 1,3 millioner stykk. Preferanse for norske agurker kombinert med høye importpriser gjør at det er enkelt å selge norske agurker nå. Avvikling av vinterferie fører til at omsetningen flytter seg med de ferierende.
Omsetningen av crispysalat har økt og er i overkant av prognosen. Likevel er det mulig å få tak i salat for den som eventuelt ikke har nok, men noe import forekommer. Kvaliteten på salaten er god.
Frukt
Det er nå tomt for epler på lager, og trolig i butikk. Erfaringene med å selge epler i utvidet sesong har jevnt over vært positive, og en foreløpig oppsummering tyder på at det kan være et potensial for en økning i fremtiden.
Økologiske varer
Som tidligere rapportert, er det mindre omsetning av økologiske produkter enn planlagt. Det vil mest sannsynlig påvirke hvor store mengder som blir bestilt og produsert kommende sesong. I neste uke kommer vårsesongens første økologiske agurker på markedet.
-
Ny sesong møter gammel
I Rogaland er nypoteter satt i jorda, og tomater vil bli høstet denne uken. Selv om avvikling av vinterferie kan påvirke markedet for noen produkter, er omsetningen av poteter, grønnsaker og epler stort sett stabil.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk varierer noe mellom ulike butikkjeder, men i sum er den litt oppadgående. Generelt er kvaliteten på løk veldig bra i butikk. Det blir naturligvis utsortert noe mer på pakkeri enn tidligere i lagringssesongen, men det er helt normalt.Resten av norsk purre vil bli omsatt i neste uke. Pakkekapasiteten har begrenset leveransene og utsatt sesongavslutningen litt. Kvaliteten på purre har vært bra til siste slutt.
De siste ukene har omsetningen av hodekål økt, og ligger noe høyere enn på samme tid i fjor. I noen butikker er kålhodene av riktig størrelse og farge, men det er også mulig å finne kål som ikke holder mål. Rødkål blir omsatt i små, men svært stabile mengder. Det er fremdeles litt rød spisskål igjen, mens kinakål er utsolgt. Lagrene av kålrot minker, samtidig som omsetningen øker i forbindelse med Feittirsdag i Trøndelag. Kvaliteten på kålroten er det ingenting å utsette på.
Jevnt over er omsetningen og kvaliteten på gulrot stabil. Noen partier er for dårlige til å pakkes, og noen har litt svakere holdbarhet, men kvaliteten er fin til forbrukere.
Som tidligere er kvaliteten på norsk knollselleri god og omsetningen er stabil til dagligvaremarkedet og serveringsmarkedet. Gresskar blir levert i henhold til etterspørselen, og rødbete omsettes på det jevne.
Poteter
Kvaliteten på poteter til butikkene er god. Partier med dårlig skallkvalitet eller groer blir utsortert eller avvist. Poteter med sølvskurv kunne trolig ha vært omsatt til industriformål, men tilførslene av industripoteter er foreløpig tilstrekkelig. Enkelte partier med industripoteter blir forsøkt omsatt i konsummarkedet, noe som skaper et misforhold mellom tilbud og etterspørsel. Omsetningen av poteter varierer mellom aktører i markedet, men i sum er den som ventet. Omsetningen av mandelpoteter er mindre enn ventet, men kvaliteten er god.Veksthusgrønnsaker
Tilgangen på norske agurker øker, men det vil trolig være suppleringsimport i ukene fremover. Norske agurker er foretrukket. Avvikling av vinterferie virker til en viss grad inn på omløpshastigheten på agurker. De første norske tomatene i ny sesong blir høstet denne uken. Foreløpig er det en liten mengde.Crispysalat blir stort sett omsatt som planlagt, men enkelte markedsaktører blir påvirket av at forbrukere forflytter seg i vinterferien. Kvaliteten på salaten er god.
Frukt
Resten av fjorårets norske epler befinner seg på et topp moderne lager i Telemark. De vil trolig bli utsolgt i løpet av neste uke. Sorten er rubinstep, og kvaliteten er fremdeles veldig fin. Omsetningen i utvidet sesong har gått bra og har nok kommet for å bli.Økologiske varer
Det er godt med økologiske grønnsaker og poteter på lager, og omsetningen er moderat. En nedgang i omsetning av poteter og gulrøtter har kommet raskere enn ventet. Prisene er fastsatt for lengre perioder om gangen. -
Stabilt grøntmarked med få prisendringer
Leveransene av norske grønnsaker er stabile. Eventuell import skjer til relativt høye priser. Det går mot sesongslutt for purre, kinakål og spisskål.
Frilandsgrønnsaker
Markedssituasjonen for løk er som før. Omsetningen av gul og rød løk er til sammen på nivå med tidligere. Kvaliteten på pakket løk er god når pakkeriene har sortert ut det som eventuelt måtte være dårlig. Fremdeles er det for lite småløk.Det som er igjen av sesongens purre blir trolig solgt ut i løpet av neste uke. Et fåtall leverandører har solgt purre til vesentlige deler av markedet. Det har vært utfordrende å pakke raskt nok. Kvaliteten på purre er veldig bra.
Omsetning av hodekål øker noe. Prisen til produsent på hvit og rød kål vil sannsynligvis gå opp i neste uke. Kinakål vil trolig bli utsolgt i løpet av denne uken. Små tilførsler av kålrot gir høyere pris enn normalt, samt etterspørsel etter røtter av «klasse 2», som stort sett er mindre i størrelse. Kvaliteten er fin.
Lagringskvaliteten på gulrot vil avgjøre hvor lenge lagerbeholdningen rekker utover våren. Noen partier kan være skadet av fuktige forhold før innhøsting. Foreløpig er kvaliteten fin til forbrukere, men det fordrer at pakkeriene gjør en god sorteringsjobb. Omsetningen av gulrot har økt, og prisen vil gå opp til uken, i tråd med Jordbruksavtalens målprisoppgang.
Kvaliteten på norsk knollselleri er god og omsetningen er stabil til dagligvaremarkedet og serveringsmarkedet, Det samme gjelder rødbete. Norske gresskar til mat er fremdeles tilgjengelig.
Poteter
Omsetningen av poteter er større enn på lenge, og har rundet 1350 tonn per uke. Samtidig er det jevnt over mange tilbud på poteter i butikkjedene. Til pakkeriene kommer det inn potetpartier med overflatiske kvalitetsfeil, slik som sølvskurv. Det fører til større utsortering før pakking, men kvaliteten i butikken er god. Omsetningen av mandelpoteter har ikke økt i takt med omsetningen av vanlige poteter. Det skal holde hardt å få tømt lagrene før sesongen er over, dersom omsetningen ikke øker.Veksthusgrønnsaker
Tilgangen på norske agurker øker, men det er fremdeles ikke full markedsdekning. Det vil det først bli når vi nærmer oss hovedsesongen i mars. Importmengdene tilpasses den norske produksjonen, som er ettertraktet på grunn av god kvalitet. Det er imidlertid mulig å finne norske agurker som er i blekeste laget, og som har noe dårligere holdbarhet. Dette kan skyldes at lystilførselen har vært for liten.Produksjonen av norsk crispysalat kunne dekket en større omsetning enn dagens. Likevel er markedet mer balansert enn for en tid tilbake. I tillegg til crispysalat fra tradisjonelle veksthus, blir det nå omsatt hydroponisk, vertikaldyrket salat fra Moss.
Frukt
Det er nødvendig å øke eksponeringen av norske epler i butikk for at omsetningen skal øke ytterligere. Likevel blir eplene solgt i mye større omfang i år enn i fjor. Kvaliteten på de norske eplene er fremdeles veldig god.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske poteter og grønnsaker er på det jevne, men viser likevel en nedadgående trend over tid. Utfordringene er trolig sammensatte og gjelder hele verdikjeden, men de er en konsekvens av lavt forbruk. Når omsetningen er liten øker svinnet i butikk, og det blir enda mer kostbart å føre økologiske produkter. Det er usikkert om produkter fra fjorårets sesong i sin helhet vil bli solgt som økologiske. -
Poteter og lagringsgrønnsaker i lang tid ennå
På denne tiden av året er det gode muligheter for å spise seg mett på norske poteter og lagringsgrønnsaker. Leveranser, priser og kvalitet er stabile.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på løk er veldig fin i butikk, men utsorteringen i noen partier av løk har økt utover vinteren. Omsetningen av gul løk er på det jevne, mens den er spesielt stor for rødløk. Tilførslene av løk i små størrelser dekker ikke etterspørselen.
Sesongen for norsk purre går mot slutten. Tilførslene vil vare til slutten av måneden. Kun få leverandører har purre nå. De har ikke kapasitet til å pakke for hele landet, så det er behov for noe import. Kvaliteten på purre er veldig bra.
Omsetning av hodekål er på det jevne. Det har vært og er en utfordring at for store kålhoder omsettes i butikk. For øvrig er kvaliteten veldig fin. Små mengder rødkål og spisskål omsettes ukentlig. Importert nykål har allerede dukket opp i det norske markedet. Kinakål vil trolig være utsolgt innen halvannen uke.
Tilførslene av kålrot er mindre enn i fjor, og vil trolig vare ut april. For å drøye tilgangen på norsk kålrot, har kravet til størrelse blitt redusert. Kvaliteten på kålrot er for tiden fin, og omsetningen er på det jevne. Produsentprisen på kålrot vil gå opp i neste uke.
Kvaliteten på gulrot ut til forbrukere er god, selv om pakkerier mottar enkelte partier med råtesopp og andre kvalitetsutfordringer. Omsetningen av gulrot har tatt seg opp. Mest sannsynlig vil markedet få tilført norske lagringsgulrøtter til ny norsk sesong.
Kvaliteten på norsk knollselleri er god og omsetningen er stabil til dagligvaremarkedet og serveringsmarkedet, i likhet med rødbete. Norske gresskar til mat er fremdeles tilgjengelig.
Poteter
Det er rikelig med poteter på lager, men pakkeriene sorterer ut større mengder enn tidligere. Kvaliteten til forbruker er god. Omsetningen av vanlige poteter er større enn ventet. Mange butikker har en eller annen form for tilbud på poteter i disse dager. I dagligvarehandelen går omsetningen av mandelpoteter tregere enn for vanlige poteter. En del mandelpoteter blir imidlertid brukt til skrelling og potetmos.
Veksthusgrønnsaker
Det er for tiden lett å omsette norske agurker. Kvaliteten er god, og det er fremdeles ikke full markedsdekning. Suppleringsimport er nødvendig, men importprisene er høye, og tilgangen er mer usikker enn tidligere. Det blir derfor omsatt noe ‘klasse 2’-agurker fra utlandet.
Produksjonen av crispysalat til det norske markedet dekker i utgangspunktet etterspørselen, men noen aktører har likevel hatt behov for import. Tilgangen fra utlandet er imidlertid begrenset, og salaten er kostbar.
Frukt
Omsetningen av norske epler har vært større enn ventet og betydelig større enn på samme tid i fjor. Mye tyder på at merking med norsk flagg bidrar til økt omsetning. Sesongen vil trolig bli avsluttet i begynnelsen av mars, som er tidligere enn i fjor. Prisen til produsent er avtalt, og er uendret over tid. Kvaliteten på de norske eplene er fremdeles veldig god.
Økologiske varer
Det er fremdeles tilgang på poteter og lagringsgrønnsaker. Omsetningen av økologiske poteter og grønnsaker er på det jevne, men på et såpass lavt nivå at produksjon og omsetning ikke nødvendigvis vil være regningssvarende for alle aktører på sikt. Konferansen Øko 2023 har denne uken blitt avholdt, med mål om at hele verdikjeden skal utveksle kunnskap og ideer for å mobilisere til økt produksjon og forbruk av norsk, økologisk mat.
-
Stabile priser og god kvalitet
Med få unntak holder prisene seg stabile på norske grønnsaker og epler. For enkelte grønnsaker avsluttes vintersesongen om kort tid.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av norsk løk er noe mindre enn planlagt. Mengdene er ujevnt fordelt mellom markedsaktørene. Det blir gjort en innsats for å forsyne hele markedet med løk. På denne tiden av året er det normalt at det er større utsortering av dårlig løk i noen partier enn det var tidligere i sesongen. Kvaliteten er fin i butikk. Omsetningen av rød løk er større enn på samme tid i fjor og øker muligens omsetningen på bekostning av gul løk. Det som er igjen av norsk purre er nå samlet på få hender. I neste uke er det som er igjen i Trøndelag og på Østlandet. Sesongen vil trolig være over i løpet av et par uker. Størrelse og øvrig kvalitet er veldig bra.Omsetning av hodekål er mindre enn planlagt. Til uken vil det komme kampanjer på kål i butikker over hele landet. I neste uke vil produsentprisen på rødkål gå opp, og følger dermed forrige ukes prisoppgang på hvitkål. Norsk spisskål har vært populær i fjor sommer og i vinter, og vil trolig øke i omsetning kommende sesong. Det er fremdeles litt igjen fra i fjor. Leveransene av rosenkål skulle ha holdt ut denne uken, men tok brått slutt. Kvaliteten på det siste partiet ble for dårlig. Kvaliteten på kinakål er fortsatt god, men omsetningen har gått ned, fordi det er tomt for vare hos en del produsenter. Lageret av kinakål vil holde i et par uker til, deretter er det slutt.
Kvaliteten på kålrot er for tiden fin, og omsetningen er på det jevne. I noen sammenhenger blir det solgt røtter som er i minste laget, men det går bra så lenge de omsettes raskt, slik at de ikke tørker ut.
Omsetningen av gulrot har tatt seg opp i hele markedet. Som for andre lagringsgrønnsaker er det på denne tiden av året noe større utsortering enn tidligere. Det gjelder ofte enkelte partier. Kvaliteten på norsk gulrot er god i butikk. Kvaliteten på norsk knollselleri er også veldig bra. Omsetningen holder seg på et høyt nivå, og det er nok vare på lager. Rødbete har blitt et populært produkt i mange miljøer, og omsetningen har økt over tid. Norske gresskar til mat er fremdeles tilgjengelig, og vil være det en stund til.
Poteter
Flere butikkjeder har kampanjer på vanlige poteter nå, og omsetningen øker. Flere sorter blir solgt i løsvekt og i pose. Økt omsetning av vanlige poteter går muligens på bekostning av mandelpoteter, som det er rikelig av. Kvaliteten på potetene er god, men på pakkeriene blir poteter som ikke holder mål utsortert. Produsentprisen vil trolig gå opp i neste uke.Veksthusgrønnsaker
Markedet er fornøyd med norske agurker, men det er ikke full markedsdekning. Noen aktører supplerer derfor med importerte agurker. Denne uken er produksjonsprognosen på over én million stykk norske agurker, som tilsvarer i underkant av 340 tonn. Produsentprisen står ved lag og vil forbli uendret i mange uker fremover.Produksjonen av crispysalat samsvarer greit med etterspørselen.
Frukt
Prisen på norske epler fra produsent er stabil, og prisen vil trolig være stabil i tiden fremover. Kvaliteten er fremdeles veldig god. Eplene blir pakket løse i kasser, i poser eller på brett, og kommer for tiden fra Telemark. I mange butikker er det valgfritt å ta inn norske epler.Økologiske varer
Det er fremdeles usikkert hvor store bestillinger det vil komme på økologiske grønnsaker for kommende vekstsesong. Omsetningen har gått ned. Som tidligere er fremdeles gulrot, poteter og urter de største produktene i kvantum. Enkelte aktører i verdikjeden fører kun den økologiske varianten av enkelte produkter, slik som urter, rødbete eller gresskar. -
Fine grønnsaker og epler fra lager
Utvalget av norske grønnsaker vil minke de neste ukene, men produktene som finnes, lever i beste velgående.
Frilandsgrønnsaker
Løk omsettes i relativt normale mengder for årstiden. I enkelte løkpartier er det stor utsortering på pakkeriene, men kvaliteten i butikk er fin. Så lenge norsk purre har god kvalitet, vil den bli omsatt, men beholdningene holder maksimalt i to til tre uker til. Mest purre finnes i Trøndelag. Hele sesongen har størrelsen på norsk purre vært veldig fin.På tross av at kål er en rimelig og sunn grønnsak, er ikke omsetningen spesielt stor. Etter hvert vil det komme kampanjer på kål i butikker over hele landet. Det vil trolig øke omsetningen sammenliknet med i dag. I neste uke vil prisen til produsent gå opp. Rødkål omsettes for tiden i hovedsak til serveringsmarkedet. Norsk spisskål finnes fremdeles i små mengder, og rosenkål vil være i salg en uke til. Det som er igjen av fjorårets kinakålavling har god kvalitet, og omsetningen er stabil, men flere aktører har startet med import.
Generelt er det mye fin kålrot i butikkene nå. For å få lagerbeholdningene til å strekke til, blir det omsatt kålrot med noe lavere vekt enn normalt. De mindre størrelsene kan også møte behovet til små husstander.
Kvaliteten på norsk gulrot som går ut i markedet er god, men det er litt utsortering på pakkeriene som følge av bl.a. tuppråte. For øvrig er omsetningen på det jevne. Kvaliteten på norsk knollselleri er veldig fin, og knollselleri selger bra både til konsummarkedet og serveringsmarkedet. Tilførslene vil vare lenge ennå. Det finnes fremdeles mye rødbete igjen av fjorårets avling, men det omsettes også langt mer enn planlagt. Lagrene av gresskar til mat vil trolig vare til utgangen av februar.
Poteter
Det har ikke vært spesielt stor fart på omsetningen av poteter i ukene etter jul, men planlagte kampanjer i butikk kan endre dette. Samtidig som noe konsumpotet går til industriformål, blir også råvare ment for industrien forsøkt solgt i konsummarkedet. Deler av markedet blir dermed utfordret av økte tilførsler og varierende priser. Kvaliteten på potetene er god.Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er større enn tilførslene. Hele den norske produksjonen blir solgt, på tross av høyere priser enn på importert agurk. Deler av markedet er selvforsynt med norsk agurk, mens andre supplerer med import. Den ukentlige produksjonen på noe over 300 tonn vil øke til rundt 500 tonn agurker per uke i mars.Omsetningen av crispysalat har økt til planlagte kvanta og vel så det. Kvaliteten er jevnt over bedre enn tidligere, med fin størrelse.
Frukt
Den ukentlige omsetningen av epler har vært større enn vi tidligere har rapportert. Markedet har respondert bra på norske epler i utvidet sesong, og kvaliteten er fremdeles veldig god. Epleentusiaster må lete litt for å finne butikker som fører de norske eplene.Økologiske varer
I og med at omsetningen av økologiske grønnsaker ikke selger som planlagt, vil bestillingene for kommende sesong mest sannsynlig gå ned. Det er mye potet og gulrot på lager. -
Økende salg etter flere rolige uker
Omsetningen av grønnsaker begynner å øke igjen, etter rolige uker etter jul. Lagrene for flere kulturer tømmes fort.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk har vært lav i ukene etter jul, men er nå på vei oppover igjen. Omsetningen av purre er stor for denne tiden av året, og man regner med å gå tom for purre i slutten av denne måneden på Østlandet. I Trøndelag antar produsentene at purre vil være tilgjengelig ut februar, men dersom noe av purren selges på Østlandet, vil lagrene tømmes fortere. Kvaliteten er god.Etterspørselen etter kål har vært lav etter jul, noe som er vanlig. Etterspørselen er forventet å øke i tiden framover. Rødkål omsettes i hovedsak til serveringsmarkedet i perioden vi er inne i. Det er fremdeles noe norsk spisskål igjen. Det er nå kun én produsent som har igjen rosenkål, og lagrene minker raskt på grunn av større omsetning enn forventet. Det er anslått at det vil bli tomt for rosenkål senest i slutten av januar. Kinakål er å få kjøpt til ca. midten av februar, men det er store forskjeller mellom de ulike butikkjedene hvor lenge lagrene holder. Noen er nesten tomme allerede nå.
Omsetningen av kålrot har vært lav etter jul. Noen kjeder har begynt å selge kålrot som er mindre enn standardvekten på 600g for å unngå for mye svinn. Andre kjeder vurderer også dette. Årsaken er, som vi har skrevet i tidligere nyhetssaker, at det har vært ugunstige værforhold og at det derfor ble produsert mye røtter som var mindre enn standardvekten. Kvaliteten er dog god.
Det er lavere lagerbeholdning av gulrøtter i år enn i fjor og det er også forventet at det vil være større utsortering i noen områder. Grunnen til det er at det har vært svært vått enkelte steder i sommer, noe som kan gi utfordringer med blant annet tuppråte. Produsentprisen vil øke i uke 4 med 40 øre til 11,95 kroner.
Omsetningen av knollselleri er jevn og kvaliteten god. Det er jevn omsetning av rødbeter både til dagligvare og storhusholdning. Det er fortsatt norsk gresskar til mat på lagrene.
Poteter
Omsetningen av poteter er stigende etter en stille periode etter jul. Store mengder av både runde- og mandelpoteter går fortsatt til industri, eksempelvis til skrelling. Kvaliteten på potetene som kommer til markedet er godt.Veksthusgrønnsaker
Situasjonen for norske agurkprodusenter er forutsigbar, da alt som produseres omsettes. Produksjonen er på om lag halvparten av det som etterspørres og det må suppleres med import. Kvaliteten på de norske agurkene er bedre enn for importerte. Produksjonen vil øke i ukene og månedene framover.Omsetningen av crispysalat økte litt den siste uka, og det er håp om at omsetningen vil nærme seg planlagt kvantum.
Frukt
Det er fremdeles norske epler igjen på lager, men det er frivillig sortiment i butikkene. Derfor er det ikke alle som tar inn norske epler. Omsetningen er derfor jevn men lav, på om lag 25 tonn per uke. Kvaliteten er god.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske grønnsaker er jevnt under planlagt kvantum. -
Rolig omsetning av grønnsaker og poteter
De første ukene etter jul og nyttår er som vanlig rolige, og omsetningen forholdsvis laber. Lagertallene er klare for alle lagringskulturer, og er omtalt under de enkelte produktene.
Frilandsgrønnsaker
Produsentene forventer en økt omsetning av både gul og rød løk i de kommende ukene, etter en lavere omsetning i romjula. Lagertallene viser at det er om lag 1 000 tonn mer gul løk på lager enn på samme tid i fjor, noe som er en økning på 17 prosent. Det er 39 prosent mer rødløk på lager i år, men i fjor var det tidlig slutt, så det er et håp at det er norsk rødløk tilgjengelig lenger i år.Omsetningen av purre er jevn, og kvaliteten god. Det vil være norsk vare tilgjengelig i flere uker fremover. Lagertallene viser at det er omtrent like mye purre på lager i år som i fjor på samme tid.
Lagerbeholdningene av hvitkål er på nivå med i fjor, men produsentene er bekymret for omsetningen. I fjor var det norsk lagringskål på lager til lenge etter at ny sesong hadde startet, og i tillegg blir det generelt omsatt mindre enn planlagt kvantum. Det planlegges kampanjer for å få opp omsetningen. Som normalt er det en lavere omsetning av kålrot nå enn i ukene vi har bak oss. Lagertallene viser en reduksjon i lagrene på 38 prosent sammenlignet med for ett år siden, og produsentene regner med at det blir tomt før ny norsk sesong.
Omsetningen av rosenkål var rekordhøy i perioden frem mot jul, noe som har ført til at det er tomt for rosenkål hos enkelte markedsaktører. Det er allikevel norsk rosenkål tilgjengelig, og den er forventet å vare i 4 – 5 uker. Per 1. januar var det 20 tonn igjen på lager. Kvaliteten på kinakål i butikk holder seg god, og selv om det minker i lagrene vil det være kinakål tilgjengelig til midt i februar. Lagertallene viser at det er ca. 80 tonn mer kinakål i år enn i fjor på samme tid.
Lagerbeholdningen av gulrot er ca. 1 900 tonn lavere enn i fjor, noe som er en nedgang på 10 prosent. Omsetningen har holdt seg jevnt god både i forkant av jula og etter nyttår. Produsentene er bekymret for lagringskvaliteten fremover, blant annet på grunn av høsting i vått vær.
Omsetningen av knollselleri er jevn, og kvaliteten god. Lagertallene viser en nedgang på 8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, noe som utgjør i underkant av 100 tonn. Produsentene forventer at det vil være lagringsvare tilgjengelig til ut i juli. Kvaliteten på rødbetene er god, og omsetningen jevn. Lagertallene viser en nedgang på 17 prosent.
Poteter
Omsetningen av poteter til konsummarkedet er jevn, men lavere enn planlagt. Lagerbeholdningstallene viser en reduksjon på 8 prosent sammenlignet med fjoråret, men samtidig er det en økning i lagrene av industripoteter. Det er derfor en bekymring hos matpotetprodusentene for at noe av industripotetene skal bli forsøkt omsatt i konsummarkedet. For mandelpoteter er det en reduksjon i lagerbeholdnigen på 14 prosent, men omsetningen har vært lavere enn planlagt.Kvaliteten på potetene som kommer til markedet er god, og målprisøkning kommende uke fører til en økt produsentpris.
Veksthusgrønnsaker
Tidvis dårlig kvalitet på importagurk og god kvalitet på norsk fører til en stor etterspørsel etter norske agurker. Det blir for tiden produsert om lag 50 prosent av behovet, og prisen er avtalt.Omsetningen av crispisalat er jevn, men under planlagt kvantum. Produsentene hadde ønsket seg en høyere omsetning.
Frukt
Det er fremdeles norske epler igjen på lager. Omsetningen er jevn og lav, på om lag 25 tonn per uke. Dessverre var det utfordrende for grossistene å få tak i norske epler i uka før julaften og i romjula, men det skal være mulig igjen nå.Økologiske varer
Lagerbeholdningene av økologisk hvitkål, gulrot, rødløk, purre, knollselleri og pastinakk er lavere per 1. januar 2023 enn tilsvarende periode i fjor. Gulrot er fremdeles det største økologiske produktet, men produksjonen minker år etter år. Kålrot har en lagerbeholdning per 1. januar som er 9 prosent høyere enn fjorårets tall, og også rødkål, gul løk og rødbeter er det mer av på lager enn i fjor. -
Økning i omsetningen av norske grønnsaker før jul
Omsetningen økte for de fleste grønnsaker i ukene fram til jul. Det er nå stor spenning knyttet til lagertellingene som Landbruksdirektoratet pleier å publisere i første halvdel av januar.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul løk har vært over planlagt mengde i ukene før jul. Økningen har vært drevet av blant annet salgskampanjer i butikkene. Prisene videreføres uendret. Markedsaktørene venter i spenning på lagertallene, som vil vise hvor mye løk som befinner seg på lager per 1. januar.
Omsetningen av purre er jevn og på det nivået som er forventet. Det er god kvalitet på norsk purre og det er forventet at lagrene holder ut januar i de fleste landsdelene, med unntak av Trøndelag der lagrene anslås å holde en måned lengre. Prisen på purre øker fra uke 2 med 75 øre til 24 kroner.
Omsetningen av hvitkål økte i dagene inn mot jul, deretter har den falt. Omsetningen av kålrot var større enn forventet, og kvaliteten jevnt over bra. En stor andel av varene som er på lager har en lavere vekt enn det som er vanlig (under 500 gram). Prisen øker i uke to med 80 øre, til 10,50 kroner.
Omsetningen av rosenkål var foran jul større enn året før, og det er tomt for rosenkål mange steder. Kvaliteten er veldig god. Omsetningen av kinakål er stabil. Det er noen kvalitetsutfordringer, men disse blir sortert før de sendes fra gården, slik at kvaliteten i butikk er god.
Omsetningen av gulrot før jul var større enn det som var planlagt. Noen partier med tuppråte ble sortert ut på pakkeriene, slik at kvaliteten i butikk er god. Det er usikkert hvordan kvaliteten vil utvikle seg framover, og det er spenning rundt lagertallene. Knollselleri er ikke en typisk «julevare», og salget økte ikke som for andre produkter. Omsetningen var dermed jevn, og kvaliteten er god.
Poteter
Det har vært en brann på Toten i jula, i nabolokalet til bygget Totenpotet holder til i. Det brant ikke i pakkeriet, men røyk og sot førte til en midlertidig stans i pakkerivirksomheten. Andre pakkerier har som en konsekvens fått økt pågang, og de jobber med å pakke nok poteter til markedet.
Kvaliteten på potetene er god og omsetningen av både runde og mandelpoteter har vært stor i julen. Det er stor spenning knyttet til lagertallene. Prisene videreføres uendret.
Veksthusgrønnsaker
Det er fremdeles stor etterspørsel etter norske agurker. Norge produserer for tiden om lag halvparten av mengden agurker som blir etterspurt, dvs. ca. 250 tonn i uka, og det er behov for suppleringsimport. Kvaliteten på norske agurker er veldig god, mens importen er varierende.Omsetningen av crispisalat er jevn. Prisen ut i butikk økte etter jul.
Frukt
Det er ca. 330 tonn epler igjen på lager, og omsetningen mot jul var ujevnt fordelt mellom de ulike butikkjeder.
Økologiske varer
Den totale omsetningen av økologiske varer økte mot jul. Det er spenning knyttet til utviklingen av omsetningen framover. Strammere økonomi for mange familier vil påvirke omsetningen av økologiske varer, og i sin tur hvor store produksjonskontrakter man planlegger for sommeren 2023.Artikler i internasjonale aviser snakker om nedgang i omsetningen av økologiske varer i Tyskland, et land som vanligvis har stor etterspørsel etter økologiske varer.
-
Rosenkål på alle middagsbord
Omsetningen av rosenkål er nå på sitt høyeste gjennom året, og aktørene melder om omsetning langt over forventning.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul løk har økt de siste ukene, mens omsetningen av rød løk er omtrent på nivå med fjoråret. Kvaliteten på både gul og rød løk er god. Prisene videreføres uendret. Kvaliteten på norsk purreløk er god, og man forventer å ha norsk purre ut januar. Lagrene av purreløk er imidlertid skeivfordelt mellom de ulike landsdelene, og dersom man velger å flytte norsk purre mellom de ulike landsdelene kan man ha purre lengre enn til ut januar også eksempelvis på Østlandet.
Omsetningen av rødbeter er under det man har planlagt for, og håpet på. Markedsaktørene er usikre på hva som er årsaken. Omsetningen av kålrot er større enn forventet, og kvaliteten er jevnt over bra. Det omsettes en god del små kålrot (under 500 gram) i butikk, og det er fornuftig at små kålrot omsettes i perioder hvor omsetningen er høy, slik at den ikke blir liggende for lenge i butikk. En del kålrot omsettes også til bearbeiding, slik at lagrene minker raskere enn forventet. Det er derfor spenning knyttet til lagertallene per 1. januar.
Omsetningen av hvitkål varierer mellom butikker og butikk-kjeder. Enkelte steder er omsetningen større enn forventet, mens omsetningen andre steder er langt under forventet. Markedsaktørene har ikke noen god forklaring på årsaken til variasjonen. Kvaliteten er bra på både hvitkål, rødkål og spisskål. Omsetningen av rosenkål er nå på sitt høyeste gjennom året, og aktørene melder om utfordring med å klargjøre og pakke rosenkål i samme tempo som den selges ut fra butikk. Omsetningen er langt større enn forventet, men man klarer stort sett å levere i henhold til bestilling. Omsetningen av kinakål er stabil.
Det vil være tilstrekkelig med norsk gresskar til mat så lenge lagerkvaliteten holder seg god.
Omsetningen av gulrot er som normalt for årstiden, eller litt over. Kvaliteten i butikk er god, men det utsorteres noe vare med tuppråte på pakkeri. Det er usikkert hvordan kvaliteten vil utvikle seg framover. Det er kun små mengder med norsk stangselleri igjen. Norsk knollselleri holder god kvalitet i butikk, og omsetningen er noe større enn forventet. Prisen på importert knollselleri gir et prispress på norsk vare.
Poteter
Salgskampanjer på mandelpoteter i butikk har hatt effekt på omsetningen av både mandelpotet og «vanlige, runde poteter». Omsetningen av «vanlige, runde poteter» er litt under det som var planlagt, mens omsetningen av mandelpoteter har vært stor. Omsetningen av mandelpoteter øker dermed på bekostning av «vanlig, runde poteter». I tillegg selges det en del mandelpoteter med matkvalitet til industri og storkjøkken. Kvaliteten er god på både norske mandelpoteter og norske «vanlige, runde poteter». Prisene videreføres uendret.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av norske agurker er nå på det nivået man forventer at den skal gjennom vinteren, ca. 300 tonn i uka. Med dette produksjonsnivået er det behov for å supplere den norske produksjonen med import. Tidligere denne uka kom nyheten om at agurk fra Spania trolig er kilden til salmonellautbruddet som oppsto i midten av november. Markedsaktørene er usikre på hvordan dette vil påvirke omsetningen av agurk framover, selv om utbruddet nå er over.
Omsetningen av crispi-salat er stort sett på samme nivå som produksjonen. Kvaliteten er fin, men enkelte salater er litt lette.
Frukt
Kvaliteten på det som er igjen av norske epler er bra, og prisen videreføres uendret. Prisen på importerte epler er lav sammenlignet med norske epler, og det gjør at omsetningen av norske epler ikke er så stor som produsentene ønsker seg.
Økologiske varer
Omsetningen av økologiske varer på nett har en positiv trend, mens omsetningen i butikk er under det nivået man har planlagt for. Det er usikkerhet knyttet til hvordan strammere økonomiske tider vil påvirke omsetningen av økologiske varer, og i sin tur hvor store produksjonskontrakter man planlegger med for sommeren 2023.