Automatisert utregning av tollavgiftssats
Ordningen er hjemlet i § 15 i forskrift om administrative nedsettelser av tollavgiftsatser for landbruksvarer.
Ordinær tollavgiftssats på varenummeret er kr 3,57 per kg, og nedsatt tollavgiftssats blir dermed regnet ut basert på denne, minus det prosentvise innholdet av mineraler og vitaminer.
Tidligere har dette blitt praktisert ved at importører har sendt inn detaljerte innholdsfortegnelser for importerte varer som Landbruksdirektoratet manuelt har regnet ut tollavgiftssatsen for. Fra produksjonssetting av nytt søknadssystem for tollnedsettelser i april 2021 blir utregningen automatisert, og importører må selv legge inn innholdet av vitaminer og mineraler ved innsending av søknad. Landbruksdirektoratet kan fremdeles be om å få sendt inn dokumentasjonen for å kunne verifisere informasjonen.
Søknad, trinn 1
Skal varen brukes til dyrefôr?
I søknadssystemets trinn 1 må importør først oppgi varenummer, opprinnelse og fakturabetegnelse/produktnavn. Om man importerer flere ulike produkter med lignende navn, må man ta med produsentnavn slik at det blir mulig å skille tillatelsene fra hverandre og knytte dem til riktig produkt. Det er viktig å huke av for om varen skal brukes til dyrefôr:
Søknad, trinn 2.
Anvendelse og formål
I steg to av søknaden, må man svare at produktet inneholder over 10 prosent vitaminer -og mineraler:
Til fiskefôr, kjæledyrfôr, pelsdyrfôr eller brevduer/villfugl?
[Velg]
- Ja
- Nei, annet
Er det over 10prosent av vitaminer og mineraler?
[Velg]
- Ja
- Nei
Søknad, trinn 3
Vareinnhold og tollsats
Søker må oppgi vitamin og mineralinnholdet i varen for å få regnet ut tollsats. Vi demonstrerer her riktig måte å oppgi vitaminer og mineraler, basert på en tenkt tilleggsdokumentasjon som ser slik ut:
I søknadssystemet skal dette oppgis på følgende måte:
Oppsummering
Som man kan se fra eksempelet skal man ikke oppgi ingredienser som ikke er vitaminer eller mineraler, her eksemplifisert med melasse og vann. Det finnes ingen uttømmende liste over verken vitaminer, mineraler eller «annet», men noen vanlige eksempler på ingredienser som ikke skal oppgis er:
- vann
- sukker
- melasse
- korn
- kli
- maismel
- stivelse
- glukose/dekstrose
- lusernepellets
- aroma
- krydder
- urter
- støvbinder
- bindemiddel
- olje
- fett
- vinasse
- aminosyrer
For produkter som inneholder svært mange ingredienser, kan man velge å slå sammen vitaminer eller mineraler til samleposter, så lenge det er enkelt for Landbruksdirektoratet å verifisere at regnestykket er riktig ved eventuell innhenting av dokumentasjon på innholdet.
Vitaminer skal oppgis i den prosentandelen som faktisk er vitaminer, slik at når 10 prosent av produktet er oppgitt å være en blanding med 15 prosent A-vitamin, skal dette oppgis som 1,5 prosent vitamin (10 * 0,15 = 1,5). En del produkter inneholder gjær, på grunn av at denne har høyt vitamininnhold, men det er også her kun anledning til å oppgi det dokumenterbare vitamininnholdet, ikke hele det prosentvise innholdet av gjær. Bindemiddelet skal altså ikke oppgis. Det samme gjelder for mineral-chelater, det er kun det faktiske mineralinnholdet som skal oppgis, med mindre bindemiddelet også er et mineral.
Angivelse av ingredisenser
Landbruksdirektoratet tar utgangspunkt i Store Norske Leksikon sine definisjoner på vitaminer og mineraler. For mineraler refereres det der blant annet til International Mineralogical Association, som publiserer og oppdaterer lister som kan være nyttige å referere til ved tvilstilfeller. Siden det finnes over 5 000 ulike mineraltyper, og de fleste av disse kan ha ulike navn, aksepterer vi at det kan oppgis mineralnavn på ulike måter, både på norsk og engelsk. For eksempel kan kalsiumkarbonat oppgis som både CaCO3, aragonitt, kalk eller kalkstein, og salt kan oppgis som natriumklorid, Sodium Chloride, NaCl, halitt, salt eller steinsalt.
En del ingredienser som står oppgitt i et datablad kan noen ganger referere til en merkevare eller et produktnavn som kan være en blanding bestående av for eksempel ulike vitaminer i en konsentrasjon som ikke er nærmere oppgitt. I slike tilfeller er det importør sitt ansvar å kunne dokumentere det faktiske vitamininnholdet for å kunne oppgi det som vitamin i søknaden. Ved tvilstilfeller må man la være å oppgi innholdet, og vil da ikke få det prosentvise fratrekket i tollsats. Det er søkers ansvar å oppgi ingrediensene riktig, og en tillatelse som er basert på feilaktig eller udokumenterbar informasjon kan bli kjent ugyldig. Da vil import foretatt på tillatelsen kunne bli omfortollet med ordinær tollsats og eventuelt straffetoll ilagt av tollvesenet.
Kopier tidligere søknad
Selv om denne ordningen krever en detaljert søknad, vil det på sikt gjøre prosessen enklere og mer effektiv for alle parter. Når man først har søkt på et produkt kan man kopiere søknaden når det nærmer seg utløpsdato, eller om man skal søke på et produkt med lignende innhold. Bare trykk «kopier søknad» og juster fakturabetegnelse og innhold slik at det er riktig, og send inn ny søknad.