Tilskudd til veterinærdekning inkluderer tilskuddsordndingene vakt- og aministrasjonstilskudd og stimuleringstilsudd.
Tilskudd til veterinærdekning, også kjent som tilskudd til kommunale veterinærtjenester, bevilges over statsbudsjettets som et øremerket tilskudd til kommunene, som etter dyrehelsepersonelloven § 3 a har ansvar for å sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra veterinærer, og for å organisere en klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid.
Stortinget har bevilget 184,229 mill. kroner til tilskudd til veterinærdekning for 2023. Tilskuddet er fordelt slik:
- Vakttilskudd: 144,001 mill. kroner
- Administrasjonstilskudd: 5,946 mill. kroner
- Stimuleringstilskudd: 34,282 mill. kroner
Stimuleringstilskudd
Stimuleringstilskudd er midler til tiltak som skal bidra til å sikre tilgangen på veterinærtjenester på dagtid i kommuner med dårlig næringsgrunnlag for veterinære tjenester. En mindre del av stimuleringstilskuddet blir brukt på Svalbard.
Landbruks- og matdepartementet fordeler stimuleringstilskuddet til fylker med kommuner som har dårlig næringsgrunnlag for veterinærtjenester. Statsforvalterne i disse fylkene prioriterer fordelingen mellom kommunene som søker i tråd med retningslinjer fra Landbruksdirektoratet.
Landbruksdirektoratet fordeler stimuleringstilskuddet som kan brukes på Svalbard til statsforvalteren i Troms og Finnmark, som forvalter det i tråd med retningslinjer fra Landbruksdirektoratet.
Fordelingen av stimuleringstilskudd mellom fylkene og Svalbard det enkelte år fremgår av tildelingsbrev til statsforvalteren.
For mer informsjon og søknadsskjema, gå til ordningssiden stimuleringstilskudd til veterinærdekning.
Vakt- og administrasjonstilskudd
Vakttilskuddet skal bidra til å finansiere klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid, mens administrasjonstilskuddet skal bidra til å finansiere administrasjon av denne vakten. Vakttilskuddet kan bare brukes til vaktgodtgjøring. Ubenyttet administrasjonstilskudd kan brukes til godtgjørelse for vakt. Kommunene kan selv bestemme om det er hensiktsmessig å godtgjøre veterinærene mer en avsatt tilskuddsbeløp, men et eventuelt merforbruk må kommunene dekke selv.
Vakt- og administrasjonstilskuddet blir fordelt til kommunene av Landbruksdirektoratet ut fra fastsatt vaktinndeling og vaktopplegg. Kommunene trenger ikke å søke om disse tilskuddene for å få de.
Her finner du fordelingen av vakt- og administrasjonstilskuddet for 2023.
Det er Landbruksdirektoratet som fastsetter vaktinndelingen, det vil si inndelingen av landet i vaktområder. Det er i dag 160 vaktområder i Norge, og de fleste av landets kommuner inngår i interkommunale veterinærvaktsamarbeid. Ansvaret for å administrere de ulike vaktområdene er lagt til ulike administrasjonskommuner, og det er disse kommunene som mottar vakt- og administrasjonstilskuddet for det eller de vaktområdene de administrerer.
Vakttilskuddet blir i utgangspunkt fordelt likt mellom vaktområdene. Enkelte av vaktområdene får imidlertid noe mindre i tilskudd fordi de har fellesbetjening på natt med andre vaktområder hele eller deler av året. Sesongtillegg gis til vaktområder med stor sesongmessig variasjon i arbeidsmengde, og er et ekstra vakttilskudd for en måned.
Administrasjonstilskuddet blir fordelt likt mellom vaktområdene.
Veterinærvaktskjema
Veterinærvaktskjema er et hjelpemiddel som kan benyttes i arbeidet med å organisere klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid. I desember hvert år oppdaterer og publiserer Landbruksdirektoratet skjema for påfølgende kalenderår på nettsidene våre. Legg spesielt merke til at godtgjørelsene i dette skjemaet ikke er reelle godtgjørelsessatser. Med det mener vi at det er avtalen mellom kommunene og vaktveterinærene som avgjør hvordan kommunene godtgjør veterinærene for vaktdeltakelse. Dersom godtgjørelsessatsene i veterinærvaktskjemaet blir brukt som grunnlag for godtgjørelse av vaktveterinærene, vil kommunens utgifter til veterinærvakt bli tilnærmet identiske med tildelt tilskuddsbeløp til kommunene.
Veterinærvaktskjema 2023
Veterinærvaktskjema 2022
TIPS!
Når du åpner fila veterinærvaktskjema, må du trykke på «Aktiver redigering». Hvis du får opp meldingen «SIKKERHETSRISIKO Microsoft har blokkert makroer fra å kjøre fordi kilden til denne filen ikke er klarert», må du tillate kjøring av makroer for denne filen. Dette gjør du slik:
- Lukk dokumentet
- Gå til filutforsker. Du finner igjen fila under «Nedlastinger» på pc’en din. Du kan også lagre den et annet sted før du lukker den, og finne den igjen her.
- Høyreklikk på fila, og trykk på «Egenskaper (Properties)»
- Huk av i sjekkboksen «Fjern blokkering (Unblock)»
- Trykk på «OK»
- Neste gang du åpner fila vil ikke makroer være blokkert.
Relevant regelverk
Prop 1 S fra Landbruks- og matdepartementet