Utlysning av nasjonale prosjektmidler for 2023
Det er 13,2 millioner kroner til disposisjon for nye prosjekter i det nasjonale Klima- og miljøprogrammet 2023. Av dette er 5 mill. kroner øremerket den nye fagkategorien Økologisk landbruk.
Det vil si at det er 8,2 mill. kroner til prosjekter innen resterende kategorier. Det er en nedgang på 9 mill. kroner fra forrige års utlysning, og skyldes at en større del av midlene er bundet til øremerkede prosjekter.
Søknadsfrist: 15. september 2022.
Klima- og miljøprogrammet skal bidra til å nå landbrukspolitikkens målsettinger innenfor klima og miljø. Målene for klima- og miljøprogrammet er å bidra til
- at produksjon av mat skal foregå med god ressursbruk og minst mulig forurensning, klimagassutslipp og tap av naturmangfold
- å øke landbrukets miljøbidrag, som kulturlandskap, naturmangfold, binding av karbon og produksjon av biogass
- å tilpasse agronomi og dyrkingssystem til endrede klimaforhold, med sikte på å opprettholde eller øke matproduksjonen og ivareta produksjonsressursene
Jordbruksoppgjøret 2022, Prop. 120 S (2021-2022), gir overordnede føringer for programmet. Prosjekter som bidrar til å styrke kunnskapsgrunnlaget knyttet til jordbrukets klimautfordringer er ønskelig. Det er også behov for bedre kunnskap om effektiv klimatilpasning, utslippsreduserende tiltak og økt opptak og lagring. Det er videre viktig med bedre kunnskapsgrunnlag knyttet til oppfølging av vannforskriften, bl.a. for å bedre målretting av tiltaksgjennomføringen. Gjeldende klimaavtale, Teknisk beregningsutvalgs rapport av 2019 for klimagassutslipp i jordbruket, samt oppdatert kunnskapsgrunnlag, eks. om jord, truet natur og pollinatorer, utgjør også et viktig grunnlag for satsningsområder.
Det er satt av midler til utredningsarbeid m.m. jf. Prop. 120 S (forbedringer i TEOTIL-modellen, overvåkingssystem for jordbruksjord, bærekraft i grøntsektoren). Det er spesifisert hvilke organisasjoner som skal gjennomføre prosjektene, og midlene tildeles etter søknad fra disse. Det er også satt av midler til kjøp av tjenester i forbindelse med forprosjekt for handlingsplan for god nitrogenutnyttelse.
I jordbruksoppgjøret ble det bestemt at 5 mill. kroner skal tilføres Klima- og miljøprogrammet og brukes til prosjekter som bidrar til kunnskapsutvikling innen økologisk jordbruk blant annet gjennom utredninger, forsøk og utprøvinger av driftsmetoder.
Landbruksdirektoratet kan gi tilskudd til praktisk rettet kunnskapsutvikling, utredninger og informasjonstiltak som kan bidra til at målene for programmet nås. Kunnskapsutvikling kan blant annet innebære praktisk rettet forskning av begrenset varighet, med sikte på at resultatene raskt skal komme til nytte for næringsutøverne. Bruk og utforming av virkemidler er også relevant for programmet. Prosjektsøknadene vil kunne bli vurdert opp mot øvrige omsøkte og innvilgede prosjekt i landbrukssektoren.
Målgrupper for prosjektene kan være næringsutøvere, rådgivere, forvaltning og allmenheten.
Prosjektene skal bidra til
- at eksisterende eller ny kunnskap raskt når ut til næringsutøvere
- oppdatert kunnskap for rådgivning og forvaltning
- å informere om jordbrukets miljøinnsats til samfunnet for øvrig
Prosjekter skal primært rettes mot næringsutøvere og mot utfordringer som har interesse ut over rene lokale eller regionale problemstillinger. Regionale prosjekter kan få tilskudd dersom problemstilling eller resultater vil ha stor overføringsverdi.
Alle som arbeider med kunnskapsutvikling eller kunnskapsformidling kan søke om tilskudd
- utrednings- og forskningsvirksomheter
- fag- eller næringsorganisasjoner
- andre foretak
I tillegg til nasjonale prosjektmidler som er utlyst her, forvalter Statsforvalteren midler til fylkesvise tiltak med egne søknadsfrister.
Under er det gitt faglige prioriteringer under seks ulike miljøtemaer, som gjenspeiler miljøtemaer i Nasjonalt miljøprogram for jordbruket 2023–2026. Det er stor grad av sammenheng mellom temaene. Tiltak mot forurensning kan f.eks. være gunstig for både klimagasser, klimatilpasning og jordhelse. Det er positivt om prosjektene ser ulike utfordringer og løsninger i sammenheng.