Til hovedinnhold

Driftsmelding QA: Pga. teknisk vedlikehold er alle våre digitale løsning nede tirsdag 24.09. mellom kl. 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempen dette medfører. DETTE GJELDER BARE QA.

Rundskriv 2022/44

Refusjon av kursavgift - kommentarer til regelverk

§ 4-2. Vilkår for refusjon

§ 4-2

Reineiere kan få refundert utgifter til kursavgift, reise og opphold i forbindelse med kurs/etterutdanning som har som målsetting å opparbeide og/eller videreutvikle reindriftsutøverens kompetanse til utøvelse av reindrift.

For at refusjon skal kunne innvilges må reineier ha rein i eget merke. Videre må reinlag eller leder/ledere av siidaandel som søker tilhører, dokumentere en avgiftspliktig salgsinntekt fra salg av kjøtt fra rein i eget merke på minimum 50 000 kroner eksklusiv merverdiavgift.

Dersom leder/ledere av siidaandel som søker tilhører oppfyller vilkårene for å motta etableringstilskudd etter forskrift for siidaandeler og tamreinlag § 9 gjelder ikke inntektskravet i § 4-2 andre ledd.

Kilde: Forskrift om Reindriftens Utviklingsfond (Lovdata)

Kommentarer til bestemmelsen

Første ledd: Hvem kan få refusjon og for hvilke kurs?

Etter § 4-2 første ledd er det «reineiere» som kan få refundert utgifter til kurs og etterutdanning. Med «reineier» forstås den som har rett til å eie rein i det samiske reinbeiteområde etter reindriftsloven, jf. reinl. § 9, jf. § 32 eller den som inngår i et reinlag. Søker må være registrert i en siidaandel, sideordnet rekrutteringsandel eller reinlag. Søkere som er registrert i siidaandel og sideordnet rekrutteringsandel må i tillegg ha eget merke.

Oversikt over tilskuddsberettigede utgifter

I § 4-2 første ledd er det angitt hvilke utgifter som kan dekkes etter kapittel 4. Listen er uttømmende, slik at andre typer utgifter faller utenfor kapittelets bruksområde. Ordlyden «i forbindelse med kurs/etterutdanning» betyr at utgiftene må knytte seg til det konkrete kurset/etterutdanningen. Dette må vurderes av saksbehandler i hver enkelt sak. 

Opparbeidelse/videreutvikling av kompetanse

Videre skal kurset/etterutdanningen ha som formål å opparbeide og /eller videreutvikle reineierens kompetanse til utøvelse av reindrift. Det betyr at kurs som er av mer allmenn karakter og gir kompetanse som andre enn reindriftsutøvere kan ha nytte av, i utgangspunktet faller utenfor kapittelets bruksområde.

Med «utøvelse av reindrift» forstås ordinær utøvelse av reindrift slik den er definert i reindriftsloven. I dette inngår blant annet gjeting, slakting, merking mv. Også kurs i regnskap og føring av bilag, noe som er nødvendig for utfylling av melding om reindrift mv kan være innenfor den ordinære reindriftsutøvelsen.

Selv om utøvelse av reindrift også omfatter binæringer som jakt, fiske, sanking av bær og uttak av trevirke, vil kurs som bidrar til økning av kompetanse innen disse binæringer ikke være omfattet av kapittel 4.

Kurs det er blitt innvilget støtte til etter denne forskriften er blant annet:

  • Antiparasittbehandling av reinsdyr. Begrunnelse: Behandling av rein mot parasitter forebygger sykdom i den enkelte reineiers egen flokk, og bidrar til å redusere risikoen for at andre flokker i området får smitte. Kurs i antiparasittbehandling er derfor egnet til å fremme reindriften i distriktet og området, samt at det opparbeider og/eller videreutvikler søkers kompetanse til utøvelse av reindrift.
  • Videreforedling av reinkjøtt. Begrunnelse: Det at flere reineiere lærer om ny foredlingsmetoder for reinkjøtt kan føre til at reinkjøtt blir enda mer attraktivt, slik at man kan oppleve økt salg og høyere pris. Dette gagner hele reindriften. Det er også vurdert som kompetanseheving i utøvelse av reindrift for søker.
  • Slakting på slaktehenger. Begrunnelse: Slakting på slaktehenger er positivt i områder hvor det er lang avstand til slakteriet. Det gir driftsmessige og økonomiske fordeler, samt en lokal verdiskapning. Slakting på slaktehenger er en videreutvikling av søkers kompetanse i utøvelse av reindrift.
  • Transport av levende reinsdyr. Begrunnelse: Transport av reinsdyr for distriktet og reinbeiteområde fremmer reindriften i distriktet og området, i tillegg til at opplæring i dette opparbeider og/eller videreutvikler søkers kompetanse til utøvelse av reindrift.

Kurs som ikke anses å oppfylle vilkårene i §§ 4-2 og 1-7 første ledd er blant annet:

  • Førerkort. Begrunnelse: Kjøreopplæring gis ikke spesifikt for reineiere, men er av allmenn art. Denne type kurs ligger ikke innenfor det formål det ytes støtte til over RUF. LMD har opprettholdt vedtaket om avslag.
  • Jegerprøve. Begrunnelse: Jegerprøvekurs anses som kompetanseutvikling av mer generell karakter. Det gir ikke spesifikk kompetanseutvikling i forhold til utøvelsen av reindrift innenfor de reindriftspolitiske målene, på en måte som denne ordningen gjennom Reindriftens utviklingsfond skal tilrettelegge for. LMD har opprettholdt vedtaket om avslag.
  • Helikopterutdanning. Helikopterutdanning anses på lik linje med førerkort for bil som utdanning av generell karakter. Den gir ikke noen spesifikk kompetanseutvikling i utviklingen av reindriften, og vil i mange tilfeller kunne brukes til andre innektsbringende aktiviteter enn reindrift. Landbruksdirektoratet har lagt til grunn i tidligere saker at helikopterutdanning ikke omfattes av kapittel 4, selv om det skal brukes i forbindelse med utøvelsen av reindrift.

Andre ledd: krav til søker

Krav om å ha rein i eget merke

Søker skal ha rein i eget merke etter reindriftsloven § 9, jf. § 32. Det ikke er nok å ha eget registrert reinmerke. Søker skal faktisk ha rein som er merket med hans eller hennes registrerte merke. Dette fremgår i siste melding om reindrift der søker er oppført.

Krav om oppfyllelse av vilkår om minsteinntekt

Søker må tilhøre et reinlag eller en siidaandel der leder kan dokumentere en avgiftspliktig salgsinntekt fra salg av kjøtt fra rein i eget merke på minimum 50 000 kroner eksklusiv merverdiavgift. For reinlag må det dokumenteres en avgiftspliktig salsginntekt fra salg av kjøtt fra rein tilhørende søkers reinlag.

Med «avgiftspliktig salgsinntekt fra salg av kjøtt fra rein i eget merke» forstås salg/omsetning av kjøtt fra rein i siidaandelslederens registrerte merke. Avgiftsplikten vurderes etter merverdiavgiftens regler, og blir avgjort av skattemyndighetene.

Den avgiftspliktige inntekten må være opparbeidet i siste kalenderår. For eksempel, hvis man søker om refusjon av kursutgifter i 2022, må det dokumenteres at siidaandelsleder oppfylte krav om minsteinntekt i 2021. Bestemmelsen er lik den i forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag § 3 første ledd nr. 2, og tolkes på samme måte.

Tredje ledd: unntak for siidaandeler som mottar etableringstilskudd

Kravet om salgsinntekt fra rein i eget merke på minimum 50 000 kroner gjelder ikke hvis siidaandelsleder oppfyller vilkårene for å motta etableringstilskudd etter forskrift om siidaandeler og reinlag § 9. Bakgrunnen for endringen er at unge reineiere i etableringsfasen og deres siidaandelsmedlemmer kan ha like stor, om ikke større behov for kompetanseheving, som allerede etablerte reineiere.

Fant du det du lette etter?