Til hovedinnhold

Dette er QA

Jordbruksforetak, jordbruksareal og husdyr

Her finner du tall som viser utviklingstrekk i norsk jordbruk, basert på søknader om produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket. Landbruksdirektoratet har i tillegg overført komplette datasett, som kan lastes ned, fra 2013 til Data Norge - Felles datakatalog.

I skjermbildet under kan du velge blant fire ulike rapporter. Viktig informasjon om tallgrunnlaget finner du under rapportene.

Eksport av data fra rapportene

Du kan eksportere data fra rapportene. For å gjøre det gjør du følgende: Bruk musepekeren og klikk på den tabellen du vil eksportere data fra. Øverst i høyre hjørnet ser du da et ikon med tre prikker. Trykk på disse tre prikkene og velg «Eksporter data».

Viktig informasjon om tallgrunnlaget

Foreløpige og endelige tall

Tallene for 2024 er foreløpige, basert på søkers opplysninger, og vil oppdateres med endelige tall når søknadene er ferdig behandlet. Tallene for 2023 og tidligere er endelige tall.

Endringer i søknadssopplegg og regler for produksjonstilskudd

Endringer i søknadsregimet og i reglene for produksjonstilskudd (f.eks. hvem som kan søke eller endring i definisjonene av hva det gis tilskudd for) gjør at tallene ikke alltid er direkte sammenlignbare over tid. Eksempler på endringer er at før 2002 ble tilskudd gitt til personer, mens fra 2002 gis tilskudd til foretak. I 2017 ble definisjonen av sau endret slik at antallet sau det kunne gis tilskudd for økte. Før 2018 ble distriktstilskudd for frukt, bær og veksthusgrønnsaker kun gitt for produkter som ble levert til godkjent omsetningsledd. Fra søknadsåret 2018 ble tilskudd også gitt for produkter som omsettes ved direktesalg. I 2017 ble søknadsregimet og telledatoene for produksjonstilskudd endret. Før 2017 søkte man om produksjonstilskudd i august (telledato 31.7, data om arealer og husdyr) og i januar (telledato 1.1., data om husdyr, grønt- og potetproduksjon). Med det nye regimet er søkes tilskudd i mars  (telledato 1.3., data om husdyr) og oktober (telledato 1.10., data om husdyr, arealer, grønt- og potetproduksjon). Tallene fra og med 2017 og framover er derfor ikke direkte sammenliknbare med tall fra før 2017. 

Innføring av nytt kartverk og arealreduksjon i perioden 2005-2013

Fra og med 2005 ble nytt digitalt kartverk gjennom gårdskartprosessen gradvis tatt i bruk. Dette ga mer nøyaktige arealmålinger enn tidligere, og har gitt en viss arealreduksjon. De nye kartene ble gradvis tatt i bruk ved kontroll av søknadene fra 2006, og overgangen ble fullført i 2014. Arealmålingene fra nytt kartverk i perioden 2005-2013 innebar en gjennomsnittlig reduksjon i arealet på ca. 3,3 prosent i de kommuner der kartverket ble tatt i bruk. Denne effekten kan skyldes både mer nøyaktige målinger og at endringer som har skjedd over tid først fanges opp når nytt kartverk tas i bruk.

Endringer i kommune- og fylkesstrukturen

De siste årene har det skjedd en rekke endringer i kommune- og fylkesstrukturen. Tabellene og figurene med tallgrunnlaget for antall jordbruksforetak, jordbruksareal og antall dyr viser den nye fylkesstrukturen, men i tilfeller hvor kommuner har endret fylkestilhørighet er ikke tallene korrigert for dette tilbake i tid. For eksempel endret Rindal kommune fylkestilhørighet fra Møre og Romsdal til Trøndelag 1.1.2019. I tallene for 2018 og tidligere er da Rindal med i tallgrunnlaget for Møre og Romsdal, mens for tall for 2019 og framover er kommunen med i tallgrunnlaget for Trøndelag.

Omtale av utviklingen

Her finner du en omtale av siste års endringer i antall foretak, jordbruksareal i drift og antall husdyr: Utviklingen i jordbruksforetak, jordbruksareal og husdyr.