For eiendommer i kommuner med nullgrenseforskrift kan det være boplikt på eiendommer som ellers er unntatt fra det. Formålet med slike forskrifter er å hindre at eiendommer som bør brukes til helårsbolig blir brukt til fritidsformål. Kommuner med nullgrenseforskrift har bestemt at reglene om konsesjonsfrihet uten boplikt helt eller delvis ikke gjelder. Dersom eiendommen ligger i en kommune med nullgrenseforskrift, kan man sjekke forskriften for å finne ut om den gjelder for eiendommen.
Se oversikt over kommuner med nullgrenseforskrift
En forskrift om nedsatt konsesjonsgrense kan gjelde følgende eiendommer:
- bebygd eiendom som er eller har vært i bruk som helårsbolig
- eiendom med bebyggelse som ikke er tatt i bruk som helårsbolig herunder eiendom under oppføring regulert til boligformål
- ubebygd tomt regulert til boligformål
Kommunens forskrift kan fastsettes for ett eller flere av alternativene.
Konsesjonsfriheten kan settes ut av kraft for hele kommunen eller et nærmere definert område. Dette fremkommer i forskriften.
Dersom forskriften gjelder for eiendommen, må erverver søke konsesjon dersom hun eller andre ikke skal bo på eiendommen. Skal boplikten oppfylles, kan erverver overta konsesjonsfritt. Boplikten gjelder for hele eiertiden. Konsesjonsfriheten bekreftes ved egenerklæring.
Konsesjonsfrihet for nær slekt
Nullgrenseforskriften kan også inneholde unntak fra slektskapsunntaket. Det betyr at nær slekt ikke kan overta konsesjonsfritt. De fleste kommuner som har forskrift om nedsatt konsesjonsgrense har ikke satt slektskapsunntaket ut av kraft. Det betyr at nær slekt kan overta konsesjonsfritt. Nær slekt kan overta konsesjonsfritt hvis
- overdrager har hatt tinglyst hjemmel til eiendommen i minst fem år før overdragelsen
- overdrager har sitt konsesjonsforhold i orden
Ved erverv av eiendom som reguleres av forskrift, kan ervervet være konsesjonsfritt med eller uten boplikt. Erverver skal da fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet i kommuner med nedsatt konsesjonsgrense.
Dersom eiendommen ikke kan erverves konsesjonsfritt, må erverver søke konsesjon.
Upersonlig boplikt
Boplikten kan oppfylles av deg selv eller andre i din eiertid. Boplikten oppfylles ved at du eller noen andre er registrert som bosatt på eiendommen i Folkeregisteret. Dersom du eller andre ikke skal bo på eiendommen, må du søke konsesjon.
Konsesjonsvurderingen ved nullgrenseforskrift
Det skal gis konsesjon uten boplikt når:
- det ikke er nødvendig å hindre at eiendommen blir bruk til fritidsformål
- eiendommen bare kan avhendes som helårsbolig til en pris som er lavere enn prisnivået for tilsvarende helårsboliger i området
I vurderingen av om det er nødvendig å hindre at eiendommen blir brukt til fritidsformål, legger kommunen blant annet vekt på
- eiendommens beliggenhet
- om området der eiendommen ligger har karakter av å være et utpreget fritidsområde
- bebyggelsens art og standard
- hvor lang tid det har gått siden eiendommen ble brukt som helårsbolig
- hvor lang tid eiendommen ble brukt som helårsbolig
- om det er påregnelig at andre vil kjøpe eiendommen for å bruke den til helårsbolig
Forskriften gjelder ikke
Dersom den bebygde eiendommen er større enn 100 dekar eller har mer enn 35 dekar fulldyrka eller overflatedyrka jord, kommer ikke nullgrenseforskriften til anvendelse.