Til hovedinnhold

Dette er QA

Rundskriv 2023/4

Tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel – forvaltningsansvar og saksbehandling

2. Søknad

Hvem kan søke? 

Det er foretaket som eventuelt er berettiget tilskudd – ikke den avløste som sådan. Den som sender inn søknad om tilskudd må derfor ha kompetanse til å forplikte foretaket juridisk, enten i kraft av sin rolle i foretaket eller gjennom fullmakt til å søke på foretakets vegne. Det kan som hovedregel legges til grunn at dette er i orden når søknaden sendes inn via Altinn. 

Ved jordbrukerens dødsfall søker den etterlatte på vegne av seg selv og ikke på vegne av foretaket. Søker kan gjerne få bistand fra avløserlaget/landbrukstjenesten til å fylle ut skjemaet, men søker må selv signere og er ansvarlig for at opplysningene i søknadsskjemaet og dokumentasjonen som skal leveres sammen med skjemaet er korrekte. 

Papirsøknad 

Det er som hovedregel ønskelig at søknadene sendes inn elektronisk via Altinn. Det er derfor ønskelig at kommunen gir søkere som trenger det bistand slik at de lærer seg å benytte digital søknad. 

Det er fortsatt anledning til å sende inn papirsøknad. Kommunen må legge søknaden inn i Agros for å kunne saksbehandle den. Dette er særlig aktuelt dersom noen skal søke tilskudd på vegne av foretaket til en avdød jordbruker for perioder forut for dødsfallet. 

Søknader som mottas etter søknadsfrist

Dersom søker ikke får dispensasjon fra søknadsfristen, skal søknaden avvises og ikke realitetsbehandles. 

Frist for søker til å ettersende dokumentasjon 

Hvis kommunen finner at nødvendig dokumentasjon mangler ved en rettidig innsendt søknad, skal søker få tilbakemelding om dette og gis en frist for innsending av det etterspurte. Det er viktig at dokumentasjon som har betydning for saken ligger ved, slik at vedtaket er tilstrekkelig opplyst og dermed fattes på riktig grunnlag.

I noen tilfeller søkes det om tilskudd før et vedtak om sykepenger foreligger.  Det er ikke et krav for å få tilskudd at et sykepengevedtak foreligger, men det er praktisk av hensyn til samordningen mellom ytelsene. I dette tilfellet kan søker få en utsatt frist, som ikke kan ikke kan settes før vedtak om sykepenger foreligger. Det bør ikke gå for lang tid, for hovedregelen er at søker har krav på et svar uten ugrunnet opphold. Siden dette er en velferdsytelse står dette prinsippet desto sterkere. Her må det brukes skjønn. Dersom tilskuddet utbetales før sykepengenme foreligger, er det viktig at saksbehandler ber søker om å ettersende vetaket og i tillegg presiserer at det som er for mye utbetalt kan kreves tilbake eller motregnes ved utbetaling av en senere ytelse.

Fant du det du lette etter?