(PBL § 10-1) Kommunal planstrategi
Lovteksten
Kommunal planlegging
Kommunal planlegging etter plan- og bygningsloven er det viktigste virkemiddelet for å sikre jordbruksarealene. Her er en gjennomgang av de ulike virkemidlene i lovverket, og hvordan disse kan brukes for å styrke jordvernet og ivareta landbrukets interesser i kommunen.
Det er et nasjonalt mål at det skal kunne drives landbruk i hele landet. For å sikre dette trenger man kunnskap om det lokale jordbruket. I de fleste kommuner er det den lokale landbruksforvaltningen som sitter på denne kunnskapen. God dialog mellom landbruksforvaltningen og planavdelingen er en viktig forutsetning for kommunale planer som ivaretar arealressursene. I tillegg bør kommunene legge til rette for god dialog med landbruksaktørene i kommunen, slik at innspill og ønsker fra næringen kan tas med videre inn i planleggingen.
Om kommunal planstrategi
Kommunene skal utarbeide kommunal planstrategi minst én gang i hver valgperiode. Formålet er å klargjøre hvilke planoppgaver kommunen skal prioritere for å legge til rette for en ønsket utvikling i kommunen.
Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer og sektorenes virksomhet. Denne fasen vil være et godt tidspunkt for å drøfte sikring av landbrukets arealressurser, samt vurdere behov for tilrettelegging for ulike former for landbruk. Kommuner med utfordringer knyttet til jordvern, bør omtale disse utfordringene i planstrategien. Kommunestyret kan ta stilling til hvilke grep som bør gjøres i kommuneplanen, eller hvilke planer som skal utarbeides, for å oppnå en best mulig forvaltning av kommunens arealressurser.
Kartlagte kjerneområder for landbruk og annet grunnlagsmateriale bør benyttes inn mot kommuneplanarbeidet for å få frem forhold av betydning for landbruket i kommunen.