Hvilke kriterier er relevante for utpeking av kjerneområder?
Jordbruksarealenes egnethet for matproduksjon
Et områdes egnethet for matproduksjon avhenger av blant annet:
- jordsmonnets innhold, sammensetning, alder, struktur og dybde
- klima, med vekt på temperatur og nedbør
- terrengets hellingsgrad
- arealets størrelse og arrondering
Noen jordbruksarealer er det viktigere å gi langsiktig forvaltning enn andre. Dette gjelder spesielt større sammenhengende jordbruksområder med god jordkvalitet og gunstig klima. Kartlagene Jordbruksareal (AR50) og Jordbruksareal (AR5) vil være godt egnet for å vise større sammenhengende jordbruksområder. Videre vil kartlaget «Jordkvalitet» i Kilden gi en god pekepinn på hvilke jordbruksareal som er best egnet for matproduksjon. I vurderingen av avgrensning for kjerneområde landbruk, vil det være viktig å se på jordbrukslandskapet som helhet. Dersom en del av jordbruksarealet har middels verdi og er en del av et større sammenhengende jordbrukslandskap, kan dette inngå i kjerneområdet. Dette vil være en skjønnsmessig vurdering.