Til hovedinnhold

Dette er QA

Rundskriv 2021/36

Pristilskudd og avgifter for lokalt foredlet melk

3. Rapportering av lokalt foredlet og omsatt melk

Hvem skal rapportere? 

Det er det foretaket som omsetter lokalt foredlede melkeprodukter, foredlingsforetaket, som skal rapportere sitt salg av melkeprodukter til Landbruksdirektoratet. 

Ved å rapporte bekrefter foredlingsforetaket hvorvidt foredling og omsetning er gjennomført i henhold til Mattilsynets regelverk, og at mengde omsatte melkeprodukter samsvarer med foretakets regnskap. Rapporteringen er også grunnlag for tilskudd som kan utbetales til produksjonsforetak som har levert melk direkte til foredlingsforetaket.  

Hvordan rapportere? 

Rapportering til Landbruksdirektoratet skjer elektronisk til Leveransedatabasen. Først når Landbruksdirektoratet har mottatt skjemaet "Melde om oppstart av lokal foredling melk" med vedlagt dokumentasjon fra Mattilsynet, se avsnitt 4.1., opprettes foredlingsforetaket i Leveransedatabasen.

Lenke til digital rapportering og rapporteringsskjema. Innlogging skjer via Altinn.  

Hvis foretaket ønsker å rapportere samlet for flere måneder samtidig, skal rapporteringen minst gjøres pr. halvår. Med det menes at omsatt melkeprodukt i 1. halvår rapporteres inn på juni, mens omsatt melkeprodukt i 2. halvår rapporteres inn på desember. 

Å rapportere samlet for hele året er ikke mulig, da avgiftssatsene ofte blir endret 1. juli. 

Hva skal rapporteres? 

Det solgte melkeproduktet skal rapporteres inn på den måneden salget fant sted. Salget må kunne dokumenteres og være tilgjengelig for ettersyn. Se utfyllende opplysninger om salgsdokumentasjon i avsnitt 7.2. 

Bare omsatt vare skal rapporteres 

  • Det gis ikke tilskudd til vare som er kassert. For å forsikre seg om at melk levert til lokal foredling holder en slik kvalitet at den faktisk er benyttet i et foredlet melkeprodukt, er det et krav at produktet skal være solgt. Det betyr at melk som brukes til eget hushold, svinn og melkeprodukter som på annen måte ikke blir solgt som menneskeføde, ikke er berettiget tilskudd og ikke skal tas med ved rapportering.  
  • Produktet regnes som solgt når det er solgt direkte til forbruker, eller til varehandel/grossist for videre salg/distribusjon. 
  • Når samme melk benyttes i flere produkter, skal kun hovedproduktet oppgis. Eksempel på dette er når hvitost rapporteres. Brunost som er laget av mysen skal ikke rapporteres. Et annet eksempel er rapportering av smør og rømme/fløte. Pultost som er laget på skummet melk skal ikke rapporteres. Eller det kan rapporteres pultost, men ikke smør og rømme/fløte.  
  • Ved rapportering skal antall liter eller kilo foredlet og solgt produkt føres opp i riktig produktgruppe. 

Foredlingsforetak som kjøper melk fra flere foretak 

Foredlingsforetak som kjøper melk fra TINE må oppgi mengde melk (benevnes supplert melk) ved rapportering, hvis denne melken er brukt i produksjonen av de melkeproduktene som rapporteres til Landbruksdirektoratet. Dette fordi det allerede er utbetalt tilskudd og innkrevd avgifter for melk som er levert til TINE. Melken skal derfor trekkes fra beregningsgrunnlaget for tilskudd og avgifter. 

Dersom foredlingsforetaket mottar melk direkte fra flere produksjonsforetak, må den omregnete melkemengden fordeles mellom produksjonsforetakene. Dette gjøres nederst i skjemaet. 

For foretak som produserer brunost eller prim 

Det er fire produktgrupper for brunostprodukt, produktgruppe 3, 4, 6 og 8.  

Bruk produktgruppe 8 ved rapportering av brunostprodukt med primlignende konsistens. 

Det kan være vanskelig å velge mellom produktgruppe 3, 4 og 6 ved rapportering av fast brunost. Vi krever derfor at foretaket sender skriftlig beskrivelse av hvordan brunosten blir produsert til Landbruksdirektoratet. Dette er for å: 

  • Bevisstgjøre foretaket om hvilken produktgruppe som er den mest riktige å velge. 
  • Ansvarliggjøre foretaket for at rett produktgruppe er brukt ved rapportering. 

Bruk skjema Brunostdokumentasjon. Foretaket sender beskrivelse av produksjonsmåten én gang. Dersom produksjonsmåten blir endret, må foretaket sende ny beskrivelse. Innsendt dokumentasjon legges til grunn ved søknad om pristilskudd og ved kontroll. 

Produktgruppe 3

For helfet brunost av Tinntype fjernes alt myseproteinet (kasein) før kokeprosessen begynner. Det krever en ekstra siling av mysen, slik at også de minste partiklene av hvitost blir fjernet før koking. Det tilsettes ikke melk til brunostmassen. 

Produktgruppe 4

Hvis det ikke blir tilsatt melk til brunostmassen, eller oppislåtten (B.) tilsvarer mindre enn 30 % av total melkemengde, skal osten rapporteres i produktgruppe 4. Det er ikke avgjørende om melken blir separert eller ikke før kaseinet blir tatt ut. Mengde helmelk før evt. separering og uttak av kasein er den melkemengden (A.) som skal brukes når du skal regne ut % tilsatt melk. Det gjelder også når utgangspunktet for osten er myse av skumma melk. 

Produktgruppe 6

Hvis oppislåtten tilsvarer mer enn 30 % av total melkemengde, skal osten rapporteres i produktgruppe 6. Det gjelder også hvis brunosten er kokt av helmelk (kaseinet er ikke tatt ut). 

For å finne riktig produktgruppe kan denne formelen brukes:  

B x 100 / A + B = %

Regneeksempel:  

All melken fra morgenmelkingen (120 liter) blir ystet. Ostemassen (kaseinet) fra melken blir tatt ut og mysen som er tilbake kokes. All melken etter kveldsmelkingen (80 liter) blir tilsatt og koker med til ferdig brunost. 

Antall liter tilsatt melk (oppislått) x 100 / Antall liter melk totalt i koka = % tilsatt melkemengde         

80 liter x 100 / 120 + 80 liter = 40 % = Produktgruppe 6 med omregningsfaktor 8,5. 

Frister for rapportering 

I fristforskriften § 4 andre ledd heter det at: 

«Foredlingsforetak som mottar melk direkte fra produsent, skal rapportere sitt salg av lokalt foredlete melkeprodukter til Landbruksdirektoratet senest 1. februar året etter at salget fant sted. Dette er også søknadsfristen for grunn- og distriktstilskudd som produsenten kan få for melk levert til lokal foredling». 

Samme frist gjelder for foretak som skal betale omsetnings- og/eller forskningsavgift for omsatt vare året før. Vi gjør oppmerksom på at rapportering etter fristen, likevel gir grunnlag for innkreving av avgifter som foretaket skal betale. 

Foretak som ønsker utbetaling av tilskudd hvert kvartal kan rapportere elektronisk innen: 

  • 15. april (solgt vare t.o.m. mars)  
  • 15. juli (solgt vare t.o.m. juni)  
  • 15. oktober (solgt vare t.o.m. september).  

Disse fristene er valgfrie og kommer i tillegg til hovedfristen 1. februar. Landbruksdirektoratet kan i henhold til § 11 i fristforskriften gi et foredlingsforetak tre ukers fristutsettelse dersom en begrunnet søknad er sendt til direktoratet før 1. februar. 

Fant du det du lette etter?