Til hovedinnhold

Dette er QA

Rapportere reinslakt – rapporteringsveiledning

Innhold på siden:

Leieslakt

Det er vanlig å benytte seg av leieslakt ved slakting av rein i Norge. For eksempel, kan en foredlingsbedrift leie inn slakteri for å slakte deres rein, som foredlingsbedriften bearbeider og selger til forbruker. Slik fremgangsmåte kan føre til problemer med ufullstendig rapportering. I slike situasjoner er det vanligvis foredlingsbedriften som inngår avtaler med reineiere og benytter slakteriets folk til slakting. Dette kan føre til konkurranserelaterte problemer knyttet til rapportering. For å avhjelpe disse problemene godtar vi at rapporteringen skjer på måter som er beskrevet i de to neste punktene. 

Når foredlingsbedriften ikke vil gi opplysninger til slakteri 

Det er forholdsvis vanlig at foredlingsbedrift ikke vil oppgi opplysninger om kundeportefølje (personnummer/avregningsnummer) og priser (brutto- og nettopris) til utførende slakteri av konkurransemessige hensyn. Vi godtar at rapporteringen i slike tilfeller skjer som følger: 

  • Utførende slakteri fyller ut alle opplysninger, unntatt personnummer, avregningsnummer og brutto- og nettopris. 
  • Slakteriet sender den ufullstendige slakterapporten til foredlingsbedriften. 
  • Foredlingsbedriften fyller ut de manglende opplysningene og sender den fullstendige slakterapporten til Landbruksdirektoratet innen fristen i rapporteringsforskriften, eventuelt innen fristen i dispensasjonsvedtaket. 
  • Landbruksdirektoratet importerer slakterapporten i Grunnmur og beregner tilskudd til kjønns- og aldersfastsetting og frakttilskudd. 

Når slakteriet ikke vil gi opplysninger om til foredlingsbedriften 

I enkelte tilfeller ønsker ikke utførende slakteri å oppgi sine frakt- og slaktekostnader til foredlingsbedrift/oppkjøper i forbindelse med rapportering til Landbruksdirektoratet.  

I slike tilfeller godtar vi at rapporteringen skjer som følger: 

  • Slakteriet klassifiserer reinen og fyller inn alle opplysninger, unntatt personnummer, avregningsnummer og pris. 
  • Foredlingsbedriften fyller inn opplysninger om personnummer, avregningsnummer og pris. Bruttopris settes lik nettoprisen. 
  • Slakteriet rapporterer sine frakt- og slaktekostnader til Landbruksdirektoratet per reinbeiteområde for kalenderåret innen 1. mars etterfølgende år. 

NB! Vi gjør oppmerksom på at uansett hvem som sender slakterapporten til oss, er det utførende slakteri som har plikt til at rapporteringsfristen er overholdt. Det er også kun utførende slakteri som har rett til å søke om dispensasjon fra rapporteringsfristen og motta tilskudd til kjønns- og aldersfastsetting.  

Fant du det du lette etter?