Til hovedinnhold

Dette er QA

Rapportere reinslakt – rapporteringsveiledning

Utfylling av slakterapport

Personnummer 

I kolonnen «PersonNr» fyller du inn personnummer til reineieren som eier reinen. Eierskap fastslås på bakgrunn av klips eller etterfølgende øremerkekontroll, eventuelt begge deler.  

Rein som er umerket og ufordelt før slakt skal ikke registreres på reineier, og inntekten fra reinen skal tilfalle siidaen/distriktet. Slike «distriktsdyr» skal registreres på et fiktivt personnummer (distriktskode) som angir hvilket reinbeitedistrikt dyret tilhører. En slik distriktskode består av 2 bokstaver etterfulgt av 000000001 (8 nuller og 1 ett-tall), for eksempel WL000000001.  

Se liste over distriktskoder.  

Ikke fyll inn organisasjonsnummer til reineier eller distrikt i denne kolonnen. Slakterapporter med organisasjonsnummer i kolonnen for personnummer, vil bli sendt tilbake for retting.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av personnummer.

 

 

 

Kolonne for personnummer 

Organisasjonsnummer for slakteri  

I kolonnen «SlakteriOrgNr» oppgir du organisasjonsnummeret til det utførende slakteriet. Du må kontrollere at opplysningene i denne kolonnen er korrekte, for å unngå at slakterapporten sendes tilbake for retting. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av organisasjonsnummer for slakteri.

Kolonne for organisasjonsnummer for slakteri 

Slakteritype 

I kolonnen «SlakteriType» oppgir du hvilken type slakteri som har slaktet reinen, for eksempel helårsslakt, sesongslakt, mobilt slakteri. Det er ikke obligatorisk å fylle ut denne kolonnen. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av slakteritype.

Kolonne for slakteritype. 

Transportsone 

I kolonnen «Transportsone», oppgir du transportsone med tall 1, 2 og 3. I Meats-systemet er transportsonene ofte lagt inn automatisk. Hvis transportsone ikke er lagt inn, er det ikke nødvendig å oppgi dette, da ordningen med frakttilskudd er endret og transportsone ikke har noen praktisk betydning.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av transportsone.

 

Kolonne for transportsone. 

Leveringssted 

I kolonnen «Leveringssted», oppgir du leveringssted for reinen. Dette er kun viktig å oppgi hvis slakteriet har levert reinen til foredlingsbedrift, slik at vi kan kontrollere kravet til minsteavstand for frakttilskudd.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av leveringssted.

Kolonne for leveringssted. 

Slaktedato 

I kolonnen «Slaktedato», oppgir du datoen når reinen er slaktet. Datoen skal oppgis i formatet «dd.mm.åååå». Du må kontrollere at slaktedato stemmer med rapporteringsperiode, som oppgis i egen kolonne i slakterapporten. Hvis slaktedato viser annen måned enn rapporteringsperiode, vil filen ikke kunne bli importert i Grunnmur.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av slaktested.

Kolonne for slaktested. 

Avregningsnummer 

I kolonnen «Avregningsnummer» oppgir du avregningsnummer, som fremkommer på avregningen som reineier får fra slakteriet. Alle rein tilhørende en reineier skal derfor ha samme avregningsnummer. Kontroller derfor at avregningsnummeret som du har oppgitt i slakterapporten stemmer med nummeret på avregningen som du har utstedt til reineier.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av avregningsnummer.

Kolonne for avregningsnummer. 

Slaktenummer 

I kolonnen «Slaktenummer», oppgir du et unikt nummer som slakteriet setter på skrotten for å identifisere slaktet. Det kan derfor aldri være to like slaktenumre i en slakterapport. Slaktenummeret skal være maksimalt 10 sifre for å kunne bli importert i Grunnmur.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av slaktenummer.

Kolonne for slaktenummer. 

Slaktevekt 

I kolonnen «Slaktevekt», oppgir du slaktevekt. Slaktevekt er vekten av en dyrekropp når blodet er tappet av, innvollene tatt bort, og hud, hode og lemmene nedenfor knær og haser er skilt fra.  

Du må oppgi slaktevekt per dyr som tilsvarer den vekten dyret er blitt målt til. Det er ikke anledning å sette lik/gjennomsnittlig slaktevekt for dyr i samme kategori, for eksempel kalv.  

Kontroller at det ikke er oppgitt negative slaktevekter eller slaktevekter lik null, da disse ikke vil være mulig å importere i Grunnmur.  

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av slaktevekt.

Kolonne for slaktevekt. 

Varenummer 

I kolonnen «Varenummer», oppgir du varenummer med verdi mellom 190000-191999. Varenummer som avviker fra dette intervallet, vil det ikke være mulig å importere i Grunnmur.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av varenummer.

Kolonne for varenummer. 

Fettgruppe 

I kolonnen «Fettgruppe», oppgir du fettgruppe med verdier mellom 1 og 15. I enkelte tilfeller blir fettgruppen oppgitt som verdier mellom 1 og 5. Disse må rettes i henhold til denne tabellen:  

 

Fettgruppe nr. 

Verdi 

1 

1- 

2 

1 

3 

1+ 

4 

2- 

5 

2 

6 

2+ 

7 

3- 

8 

3 

9 

3+ 

10 

4- 

11 

4 

12 

4+ 

13 

5- 

14 

5 

15 

5+ 

 

Kontroller at fettgruppen er oppgitt riktig før du sender inn slakterapporten. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av fettgruppe.

Kolonne for fettgruppe. 

Dyrekode 

I kolonnen «Dyrekode», oppgir du dyrekode med verdier mellom O0-O4 og S0-S2, der O er okse, S er simle og tall betyr hvor mange år dyret er. Hvis simlen som er slaktet er over 2 år, må den fortsatt oppgis med kode «S2» for å kunne bli importert i Grunnmur. 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av dyrekode.

Kolonne for dyrekode. 

Rapporteringsperiode 

I kolonnen «Rapporteringsperiode», oppgir du rapporteringsperioden i formatet «ååååmm». For eksempel, for slakt utført i september 2020 vil rapporteringsperioden oppgis som «202009».  

Kontroller at rapporteringsperioden stemmer med slaktedato, som oppgis i egen kolonne. Hvis slaktedato er oppgitt i en annen måned enn rapporteringsperiode, vil det ikke være mulig å importere slakterapporten i Grunnmur. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av rapporteringsperiode.

Kolonne for rapporteringsperiode. 

Bruttopris 

I kolonnen «Bruttopris» oppgir du bruttopris, som er prisen for hele skrotten pluss frakt- og slaktekostnader. Hvis slakteriet av enkelte grunner ikke har frakt- og slaktekostnader knyttet til slakting av det enkelte dyret, skal grunnen til dette oppgis i e-posten som sendes til Landbruksdirektoratet sammen med slakterapporten. 

Det blir mer og mer vanlig med såkalte «returrein», der reineier leier inn slakteriet for å utføre slakteoppdraget, betaler frakt- og slaktekostnader og så tar tilbake dyret i form av skrott for videresalg til forbruker eller eget bruk. I slike tilfeller skal bruttopris være lik frakt- og slaktekostnader som er fakturert reineieren. 

Kontroller at bruttopris ikke er oppgitt som et negativt tall, da slike tall ikke kan importeres i Grunnmur.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av bruttopris.

Kolonne for bruttopris. 

Nettopris 

I kolonnen «Nettopris», oppgir du nettopris som er prisen som slakteriet utbetaler til reineieren – pris for hel skrott fratrukket frakt- og slaktekostnader.  

Ved tilfeller med «returrein», der reineieren bruker slakteriet kun til å utføre slakteoppdraget, betaler slakteriet ingenting til reineier for reinskrott. Nettoprisen må i slike tilfeller oppgis som null kroner. 

Kontroller at nettopris ikke er oppgitt som et negativt tall, da slike tall ikke kan importeres i Grunnmur. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av nettopris.

Kolonne for nettopris. 

Slaktested 

I kolonnen «Slaktested», oppgir du slaktested. Det er kun nødvendig å oppgi dette hvis slakting foregår et annet sted enn slakteriets faste lokaler, for eksempel i slaktebuss/slaktehenger som parkeres ved samlingsgjerdet. Disse opplysningene kan da ha betydning for vurdering om vilkår for frakttilskudd (minsteavstand) er oppfylt.  

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av slaktested.

Kolonne for slaktested. 

Hentested 

I kolonnen «Hentested» oppgir du hentested, som er det stedet hvor slakteriet henter reinene for å kjøre dem til slakteriets faste lokaler. Disse opplysninger kan være relevante der slakteriet søker om frakttilskudd for frakt av levende rein som slakteriet har hentet ved samlingsgjerdet og kjørt til slakteriets lokaler. 

 

Bilde fra rapporteringssystem som viser kolonne for utfylling av hentested.

Kolonne for hentested.

Fant du det du lette etter?