§ 4. Overdragelse og avvikling
§ 4
Det er et krav for å oppnå tidligpensjon at siidaandelen er overdratt eller avviklet. Det skal foreligge skriftlig erklæring på at den/de som overdrar/avvikler ikke vil gjenoppta reindrift. Det kreves attestasjon fra fylkesmannen på at reinen er overført og eventuell dokumentasjon på at dyr er slaktet.
Dersom ektefeller/samboere er leder av hver sin siidaandel, kan de oppnå tidligpensjon uavhengig av hverandre, ved avvikling/overdragelse av sin siidaandel.
Ny eier kan ikke være overdragerens ektefelle/samboer, foreldre eller søsken.
Tidligere leder av siidaandel som har gått av med tidligpensjon kan ha inntil 20 rein i bevoktning i en siidaandel. Ektefeller/samboere, som var medlem av samme siidaandel, kan til sammen ha inntil 30 rein.
Kilde: Forskrift om tidligpensjon i reindriften (Lovdata)
Kommentar til overdragelse og avvikling
Første ledd: krav om overdragelse/avvikling
Bestemmelsen fastsetter vilkår om at søkers siidaandel er overdratt eller avviklet. Vilkårene for overdragelse av siidaandel fremgår av reindriftsloven § 15. Vilkårene for avvikling av siidaandel fremgår av reindriftsloven § 16.
Ved søknad om tidligpensjon må søker legge ved en skriftlig erklæring om at den/de som overdrar siidaandelen ikke vil gjenoppta reindrift. Skjema for avviklingserklæring finnes på Landbrukdirektoratets nettsider.
Dersom mottaker av tidligpensjon likevel gjenopptar reindriften, kan han eller hun miste retten til hele eller deler av tidligpensjon. Mottaker regnes for å ha gjenopptatt reindriften ved for eksempel å bli siidaandelsleder eller øke sitt reintall fra de 20/30 rein mottaker kan ha etter forskrift om tidligpensjon.
Ved mindre grove tilfeller, der overskridelsen er ubetydelig (for eksempel, økning fra 20 til 21-22 rein), må det foretas en individuell vurdering av hvor mye pensjon mottakeren mister.
For å kunne oppfylle kravet om å ikke eie mer enn 20/30 rein, jf. § 4 tredje ledd, må overføring eller slakting av reinen dokumenteres ved attestasjon fra statsforvalteren. Selv om ektefellen/samboeren ikke mottar tidligpensjon, gjelder kravet om antall rein for dem.
I forskriften angis det ikke nærmere hva som må til for at søker skal kunne få den nødvendige «attestasjon fra fylkesmannen på at reinen er overført». I en klagesak fra 2017 anså LMD som en rasjonell løsning at en avtale mellom den som skal overføre rein og den som skal overta, med fastsatt dato for overføring, er tilstrekkelig dokumentasjon på tidspunktet for når reinen er overført. Avtalen kan lastes ned fra Landbruksdirektoratets sine nettsider og må være signert. Overføring av rein bør gjøres synlig ved klipsing av reinen så snart som det driftsmessig lar seg gjøre.
Informasjonen om at reinen er slaktet kan for eksempel innhentes fra slakterapporten som utførende slakteri sender til Landbruksdirektoratet.
Andre ledd: Uavhengig tidligpensjon
Når ektefelle/samboer er leder av forskjellige siidaandeler, trenger ikke ektefellene å redusere sin flokk dersom ektefellen/samboeren i en annen siidaandel går av med tidligpensjon.
Tredje ledd: ny siidaandelsleder
Ny siidaandelsleder kan ikke være overdragers ektefelle/samboer, foreldre eller søsken. Dette er fordi det følger av formålet at ordningen skal bidra til å lette generasjonsoverganger.
Fjerde ledd: antall rein i bevoktning
Antall rein siidaandelsleder og eventuelt ektefelle/samboer kan ha i bevoktning sjekkes mot godkjent melding om reindrift. Har leder og/ ektefelle/samboer flere rein enn de maksimale tallene i § 4 tredje ledd, kan mottakeren av tidligpensjon miste retten til hele eller deler av tidligpensjonen (se kommentarer til første ledd). Ved enbrukerpensjon kan ikke mottaker av tidligpensjon ha mer enn 20 rein i eget merke. Har mottaker ektefelle/samboer, må begge redusere slik at deres samlede reintall ikke overstiger 30 rein. Dette gjelder bare dersom ektefellene/samboerne er i samme siidaandel.