§ 3. Tilskudd
§ 3
De som utfører slakting av rein kan søke om tilskudd til å gjennomføre rapportering etter § 5. Det gis tilskudd med 4 kroner per reinsdyr.
Det gis ikke tilskudd for rapportering etter fastsatt frist, jf. § 4.
Søknad skal sendes til Landbruksdirektoratet på særskilt skjema innen utgangen av måneden etter at slakting er gjennomført.
Kilde: Forskrift om rapportering av slaktet rein og lagerbeholdning (Lovdata)
Kommentarer til bestemmelsen
Første ledd: Hvem kan søke og hvor mye tilskudd kan de få?
Søker må være et offentlig godkjent slakteri
Rapporteringstilskuddet innvilges til «de som utfører slakting av rein». Med dette menes offentlig godkjente slakterier, jf. definisjonen i § 2 første ledd.
Godkjenning av slakteriet utføres av Mattilsynet, som stilles visse krav til slakteriet for å få det godkjent. Før godkjenning fra Mattilsynet foreligger, har slakteriet ikke rett til å søke om tilskudd.
Søker må oppfylle rapporteringsplikten
For å ha rett til tilskudd må det offentlig godkjente slakteriet ha gjennomført de alders- og kjønnsbestemmelser som kreves. Det betyr at slakteriet må:
- Levere korrekt og fullstendig slakterapport innen rapporteringsfristen
- Klassifisere reinene ved optisk lengdemåling
Kretsen av dem som kan søke om rapporteringstilskuddet er den samme som kretsen av rapporteringspliktige.
Spesielt om leieslakt
I mange tilfeller inngår slakterier, foredlingsbedrifter og reineier en avtale med et slakteri om utførelse av slakting (såkalt leieslakt). I slike situasjoner kan det derfor oppstå spørsmål om hvem av disse som skal rapportere og som har rett til rapporteringstilskudd.
I tilfeller med leieslakt er det kun det slakteriet som både slakter og klassifiserer reinen, som har rett til rapporteringstilskudd.
Tilskuddssatsen
Tilskuddssatsen er 4 kroner per reinsdyr. Med «reinsdyr» menes i denne sammenhengen rein som er innrapportert og klassifisert på korrekt måte.
Andre ledd: Søker må rapportere innen fristen
Et grunnleggende vilkår for å kunne motta rapporteringstilskudd er at reinslakt det søkes tilskudd for, er rapportert innen fristen i § 4. Det betyr at slakteriet har:
- Levert korrekt og fullstendig rapport med alle nødvendige opplysninger innen rapporteringsfristen, og
- Klassifisert innrapportert slakt ved optisk lengdemåling. Dette følger forutsetningsvis av § 4 første ledd bokstav c om at all slakt som rapporteres, må ha blitt klassifisert ved optisk lengdemåling.
Tredje ledd: Når og hvordan skal søknaden sendes?
Krav om særskilt søknadsskjema
Søknad om tilskudd til kjønns- og aldersfastsetting skal sendes på særskilt skjema som er utarbeidet av Landbruksdirektoratet. Søknadsskjemaet skal lastes ned fra Landbruksdirektoratets nettside og leveres på papir eller e-post.
Hvis søknaden blir levert som fritekst på papir eller e-post, vil det fortsatt kunne innvilges tilskudd, forutsatt at søknaden inneholder alle nødvendige opplysninger.
Søknadsfrist
Fristen for å levere søknad om tilskudd er utgangen av måneden etter at slakting er gjennomført. For eksempel, vil fristen for å levere søknad om tilskudd for rein slaktet i september 2021 være 31. oktober 2021.
Det er søkers ansvar at søknaden er levert i rett tid. For å regnes som levert i rett tid, må søknaden enten:
- være postlagt (stemplet ved et postkontor) senest på dato for søknadsfristen, eller
- være sendt på e-post innen kl. 23:59 på dato for søknadsfristen, eller
- være levert ved Landbruksdirektoratets kontor før åpningstidens slutt på datoen for søknadsfristen.
Det er ikke åpnet for dispensasjon fra søknadsfristen for denne tilskuddsordningen. Det betyr at søknader om tilskudd som er sendt etter søknadsfristen, vil bli avvist uten realitetsbehandling. Dette fremgår av forvaltningsloven § 40 som stenger for å fravike en forskrift uten dispensasjonsbestemmelse.
Spesielt om dispensasjon fra rapporteringsfristen
I enkelte tilfeller får slakterier dispensasjon fra rapporteringsfristen § 4 i perioden september-januar. Bakgrunnen for dispensasjon fra rapporteringsfristen er vanskeligheter med å få identifisert dyrene innen fristen, da reineiere ikke kan møte opp til øremerkekontroll fordi de er opptatt med andre presserende oppgaver. Slakteriet som har fått dispensasjon vil derfor kunne levere slakterapporten senere enn den vanlige søknadsfristen.
Også i slike tilfeller må søknad om tilskudd være levert innen søknadsfristen. Disse hensynene gjelder ikke for søknadsfristen, fordi slakteriet ikke er avhengig av reineiere for å skaffe opplysninger som er nødvendige for tilskuddssøknaden. I tilfeller der det er innvilget dispensasjon fra rapporteringsfristen, vil søknad om tilskudd først bli behandlet etter at slakteriet har levert slakterapport til Landbruksdirektoratet.