Til hovedinnhold

Dette er QA

Rundskriv 2022/66

Forskrift om rapportering av slaktet rein og lagerbeholdning - kommentarer til regelverk

§ 7. Statsforvalterens oppgaver og kontroll

§ 7 

Kontrollen av de som slakter rein gjennomføres av vedkommende statsforvalter ved at det foretas kontroll, etterkontroll og stikkprøver. Som grunnlag for etterkontroller skal de som slakter rein

  1. under slakting skille ørene fra skinnet slik at hvert par henger sammen, der hvert par skal merkes med slaktenummer. Alternativt skal man merke reinen med klips,
  2. pakke ører fra kalv separat i kolli av inntil 300 enheter etter fortløpende slaktenummer i samsvar med slakteliste. Ørene skal dypfryses og lagres slik at de er lett tilgjengelig for kontroll,
  3. alternativt individmerke, samt slaktejournal skal legges fram for kontroll når vedkommende statsforvalter krever det,
  4. ha ansvar for egnet lokale til gjennomføring av kontrollen. Lokalet skal være oppvarmet og tilstrekkelig belyst slik at det oppfyller kravene til et tilfredsstillende arbeidsmiljø. Varmt vann skal være tilgjengelig i lokalet.

Etterkontroll kan avløses av en direkte kontroll på slakteplass/utskillingsplass. Ved slik direkte kontroll kan vedkommende statsforvalter dispensere fra vilkåret i første ledd bokstav d.

Kilde: Forskrift om rapportering av slaktet rein og lagerbeholdning (Lovdata) 

Kommentarer til bestemmelsen

Bestemmelsen i § 7 spesifiserer statsforvalterens funksjon som kontrollorgan etter forskriften. Kontroll av rapportering etter forskriften gjennomføres av statsforvalteren i det reinbeiteområdet der slaktingen er utført.

Bestemmelsen pålegger slakteriene å tilrettelegge for kontroll ved å skille ørene fra skinnet under slakting slik at hvert par henger sammen, og merke hvert par med eget slaktenummer. Ører som tilhører kalv skal pakkes adskilt fra ører som tilhører voksne dyr.

Slakteriene skal legge frem ørene, individmerke og slaktejournal for kontroll når statsforvalteren krever det. Slakteriene er også ansvarlige for å ha egnet lokale med oppvarming, belysning og varmt vann til gjennomføring av kontrollene.

Kontrollene gjennomføres blant annet for å identifisere slaktets eier og påse at rapportering av slaktet rein utføres i samsvar med gjeldende regelverk. Kontrollene kan utføres både som direkte kontroll på slakte-/utskillingsplass eller som etterkontroll etter at slaktingen er utført.

Fant du det du lette etter?