Til hovedinnhold

Dette er QA

Versjon 1.0

​Faglig beredskapsplan for stor granbarkbille

6. Faglig kunnskapsstøtte og samarbeid

6.1 Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

NIBIO skal levere forskning, forvaltningsstøtte og kunnskap til anvendelse i nasjonal beredskap, forvaltning, næringsliv og samfunnet for øvrig.

NIBIO skal utvikle beredskapskompetanse innenfor skadegjørere i skog og ha beredskapsplanverk som også omhandler skogskadesituasjonen. NIBIO skal bidra til oppfølging av til enhver tid gjeldende «Faglig beredskapsplan for stor granbarkbille».

NIBIO overvåker barkbillebestandene i Norge og utfører hvert år en registrering i samarbeid med skogbruksmyndighetene. Registreringen gir grunnlag for å sammenligne nye data med overvåkningsdata fra tidligere år. Fra 2021 vil data fra barkbilleovervåkningen oppdateres fortløpende etter hver felletømming. Det muliggjør en tettere overvåkning av bestandsutviklingen gjennom sesongen.

NIBIO er utvikler av metode for å vurdere risiko for utbrudd av stor granbarkbille for ulike geografiske områder i Norge. Denne metoden har en tilhørende kartinnsynsløsning i Kilden som varsler risikonivå.

6.2 Skognæring

Skogeierorganisasjoner, tømmerkjøpere og skogsentreprenører kan veilede skogeiere i tiltak som kan redusere risiko for utbrudd av stor granbarkbille, eller bidra til å redde verdier om et større utbrudd tar form. Skogeierorganisasjonene og tømmerkjøpere kan etablere samarbeid mellom entreprenører og skogeier for best å koordinere 1.-linje beredskapsarbeid. Tømmerkjøpere og skogindustrien har til enhver tid oversikt over lagersituasjonen på terminaler og industritomter.

6.3 Innspillsmøter om stor granbarkbille

Landbruksdirektoratet ønsker samarbeid med representanter for berørte av problematikken rundt stor granbarkbille. To innspillsmøter vil avholdes i løpet av året. Det vil arrangeres et møte på våren før barkbillesesongen starter, hvor forvaltning, forskning og næring møtes. Tema for møtet vil være en kort oppsummering av fjorårets sesong, en initiell risikovurdering før første felletømming gjennomføres og informere om/ koordinere strategier/planer/tiltak. I tillegg vil det arrangeres et møte på høsten, hvor tema vil være oppsummering av sesongen. Dette vil åpne for muligheter til å dele erfaringer mellom forvaltning, forskning og næring.

Fant du det du lette etter?