1. Formål med tilskudd og avgifter
Pristilskudd
Formålet med pristilskuddene for kjøtt fremgår av Prop. 1 S (2022-2023) på henholdsvis side 103 og 104:
«Formålet med tilskotta er å bidra til ei inntekts- og produksjonsutvikling som er med på å halde oppe busetjing og sysselsetjing i heile landet gjennom å jamne ut skilnader i lønsemda i produksjonen. Grunntilskottet skal òg bidra til rimelegare kjøtt og foredla kjøttprodukt til forbrukaren, mens kvalitetstilskotta skal stimulere til ein auke i produksjonen av kjøtt med høg kvalitet. Distriktstilskott går i hovudsak til kjøtt frå grovfôrbaserte produksjonar differensiert på fem soner. Det blir òg gitt distriktstilskott til produksjon av svinekjøtt i Nord-Noreg, Agder og Vestlandet med unntak av Rogaland. Grunntilskottet for kjøtt blir berre gitt til slakt av sau/lam oggeit/kje. »
«Frakttilskotta skal bidra til å jamne ut prisane til produsent og forbrukar. Tilskott til frakt av slaktedyr skal òg bidra til å vareta rammevilkåra for små slakteri.»
Avgifter
For alt kjøtt som omsettes, skal det betales omsetningsavgift og forskningsavgift.
Omsetningsavgift
Formålet med omsetningsavgift for kjøtt fremgår av omsetningsloven § 1:
«Fyremålet (…) er gjennom samyrke å fremja umsetnaden av kjøtt av storfe, sau, svin, fjørfe og reinsdyr, korn og oljefrø, mjølk, egg, pelsdyrskinn, poteter, grønsaker, frukt og bær.»
Omsetningsavgiften er det produsentene som skal betale, jf. innkrevingsforskriften § 4. Avgiften går inn i fondet for omsetningsavgiften for kjøtt og blir brukt til finansiering av markedsregulering, til faglige tiltak og opplysningsarbeid i kjøttsektoren.
Avgiftsmidlene kan bare brukes til å fremme omsetningen av vedkommende vare, jf. omsetningsloven § 11.
For omsetningsavgiften er det rettslige grunnlaget én lov og to forskrifter; omsetningsloven, omsetningsavgiftsforskriften og innkrevingsforskriften. Satsene for avgiftene fremkommer av omsetningsavgiftsforskriften. Innkrevingsforskriften gir bestemmelser om hvordan avgiften skal kreves inn og de ulike aktørenes plikter og kompetanse i den forbindelse.
Forskningsavgift
Formålet med forskningsavgift for kjøtt fremgår av forskningsavgiftsforskriften § 1:
«Formålet (…) er gjennom innkreving av forskningsavgift å sikre økonomisk grunnlag for forskning knyttet til landbruksprodukter som nyttes til ervervsmessig bearbeiding eller framstilling av nærings- og nytelsesmidler og fôrkorn til husdyr.»
Forskningsavgiften er det slakteriene som skal betale, jf. forskningsavgiftsforskriften § 5. Avgiften går inn i fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og brukes til forskning knyttet til landbruksproduksjon og matforedling. Rettslig grunnlag for forskningsavgiften er én lov og én forskrift; forskningsavgiftsloven og forskningsavgiftsforskriften.