2. Vilkår og krav for tilskuddsmottaker
Vilkår for tilskudd til jordbruksforetak
Grunn- og distriktstilskudd, tilskudd til lammeslakt- og kjeslakt, samt kvalitetstilskudd storfe kan gis til produsenter som driver produksjon i samsvar med regelverk for jordbruksvirksomhet, jf. pristilskuddsforskriften § 2. Retten til tilskudd følger automatisk av leveransen av produktet jf. Høringsnotat «Forslag til samlet forskrift om pristilskudd i landbrukssektoren samt forskrift om formidling av slike tilskudd» fra Landbruks- og matdepartementet den 29.9.2008, side 10.
Ifølge pristilskuddsforskriften § 4 kan det gis følgende tilskudd til produsent for slakt som er omsatt, det vil si slaktedyr som er levert mot vederlag hos tilskuddsformidler og som ikke blir kassert:
- grunntilskudd for slakt av sau, lam, geit og kje. For lam med slaktevekt lavere enn 13 kg utbetales det ikke grunntilskudd
- distriktstilskudd for slakt av gris, sau, vær, lam, geit, kje, okse, ku, kvige og kalv
- tilskudd for lammeslakt
- tilskudd for kjeslakt over 3,5 kg.
- kvalitetstilskudd for alt storfeslakt med kvalitet O eller bedre og fettgruppe 4- eller lavere, med unntak av slaktekategoriene ku og okse
Definisjoner av dyreslag:
- Storfe: ku, okse, kvige og kalv – alle raser
- Sau: søye, vær og lam – alle raser
- Geit: geit, bukk og kje – alle raser
- Gris: purke, råne og slaktegris over 20 kg – alle raser
Det gis også tilskudd for alle kastrater.
Momsfri retur og leieslakt regnes som omsatt slakt og er berettiget pristilskudd. Kasserte varer gis det ikke tilskudd for, jf. pristilskuddsforskriften § 2. Med kasserte varer menes blant annet varer som er av en slik kvalitet at de ikke kan benyttes i den videre foredlingen. Dersom kjøtt kasseres på grunn av forhold fra slakteriet sin side utbetales det heller ikke tilskudd.
For å kunne motta pristilskudd for levert slakt, må produsenten ha et gyldig organisasjonsnummer og hovednummer (kommune-, gårds- og bruksnummer).
Husdyrproduksjonen må utføres i samsvar med regelverk for jordbruksvirksomhet, jf. pristilskuddsforskriften § 2. Landbruksdirektoratet følger opp saker der det kan stilles spørsmål ved om dette vilkåret er oppfylt eller ikke.
Det utbetales kun tilskudd for kjøtt levert fra produsent til godkjente slakterier. Slaktet skal også være godkjent av Mattilsynet. For disse tilskuddene vil kontroll av vilkårene skje etter at tilskuddsmottaker har fått pristilskuddet utbetalt. Slakteriet er pliktig til å rapportere inn opplysninger per tilskuddsmottaker. For best mulig å unngå feilutbetalinger, er det viktig at slakteriet setter seg inn i vilkårene for tilskuddene og sørger for riktige utbetalinger. Slakteriet skal også opplyse til direktoratet i tilfeller der de mistenker at det er utbetalt feil.
Vilkår for tilskudd til frakt av slaktedyr
Ifølge pristilskuddsforskriften § 4 kan slakteriene motta tilskudd for frakt av slaktedyr eller frakt av mobile slakterier. Slakteriene må da drive sin foredling og transport i samsvar med regelverk for håndtering av jordbruksvarer.
Avgiftsplikt
Produsentene er pliktige å betale omsetningsavgift for alt omsatt kjøtt av kalkun, kylling, svin, sau, lam, storfe, kalv, gris og purke/råne, jf. omsetningsloven § 5 og omsetningsforskriften § 1. Ved ordinær leveranse til slakteri blir omsetningsavgiften betalt ved at slakteriet krever inn omsetningsavgiften ved motregning i oppgjøret til produsenten, jf. pristilskuddsforskriften § 9. Ved leieslakt sender Landbruksdirektoratet faktura til produsenten i etterkant.
Foretak som er både slakteri og slaktedyrprodusent, skal betale både forskningsavgift og omsetningsavgift på omsatt mengde.