Til hovedinnhold

Dette er QA

Rundskriv 2023/8

Pristilskudd og avgifter for kjøtt

5. Rapportering og oppgjør

Rapportere slakt, ull og skinn 

Leveransedatabasen (LDB) er fagsystemet som kontrollerer utbetaling av tilskudd og innkreving av avgifter for kjøtt som er omsatt fra produsent.   

Slakteriet skal gi nødvendige leveransedata til Leveransedatabasen, jf. formidlingsforskriften § 4. De kvanta kjøtt som slakteriet har avregnet i foregående måned/periode, samt slakteriets livdyromsetning, skal rapporteres inn elektronisk, enten ved filinnlesing eller rapportering via Altinn. Rapporteringen skjer ved å sende slaktedata elektronisk til fagsystemet Leveransedatabasen. Slakteriet skal senest den 15. i hver måned rapportere slaktemengden for måneden før. For ull skal ullstasjonen senest den 15. i hver måned rapportere ullmengden som er avregnet måneden før.

Opplysningene som er oppført på avregningene, må samsvare med det som fremgår av slakteriets vektsedler per produsent. 

Slakteriet er ansvarlig for at fullstendige og korrekte opplysninger kommer inn til Landbruksdirektoratet i rett tid. Dersom slakteriet ikke rapporterer i henhold til reglene, kan tilskudd og refusjon av tilskudd tilbakeholdes eller avkortes. Ved alvorlige eller gjentatte brudd på rapporteringsplikten, kan slakteriet bli fratatt rollen som tilskuddsformidler. 

Nærmere om frakttilskudd 

Ved innrapportering av slaktedata erkjenner slakteriet at: 

  • opplysningene er fullstendige og korrekte 
  • bestemmelsene om avkorting er kjent 
  • kontroll kan foretas 
  • for mye utbetalt tilskudd kan kreves tilbake eller motregnes 

Dersom slaktedataene blir sendt inn etter fristen, altså etter den 15. i påfølgende måned, vil ikke Landbruksdirektoratet utbetale frakttilskudd for den aktuelle måneden, jf. fristforskriften. Bestemmelsen i samme forskrift åpner imidlertid opp for at Landbruksdirektoratet i særlige tilfeller kan gi dispensasjon fra denne fristen. Utbetaling av frakttilskuddet skjer direkte fra Landbruksdirektoratet til slakteriet i henhold til innvilget mengde. 

Utbetaling av pristilskudd fratrukket avgifter 

Oppgjør til produsent 

Pristilskudd kan gis til produsent som leverer tilskuddsberettiget slakt til slakteri og som oppfyller vilkårene i pristilskuddsforskriften §§ 2 og 4. Leveranse av slakt til et slakteri som opptrer som tilskuddsformidler er å anse som en søknad om pristilskudd. Slakteriene som formidler pristilskudd, skal utbetale tilskuddet direkte til produsenten etter fastsatte satser per kg eller per stykk slakt sammen med oppgjøret for slakt. 

Oppgjør til slakteri 

Landbruksdirektoratet refunderer månedlig faktisk formidlet tilskudd til slakterier som oppfyller vilkårene gitt i  og i medhold av formidlingsforskriften § 4. Slakteriet må følge de kravene som er satt til rapportering. Dersom disse ikke følges, eller vilkårene i denne forskriften ikke er oppfylt, kan hele eller deler av refusjonen holdes tilbake til forholdet er rettet. Ved grove og/eller gjentatte regelverksbrudd, kan slakteriet bli nektet å fungere som tilskuddsformidler i en periode på inntil tre år. 

Landbruksdirektoratet kan gi forskuddsvise utbetalinger av tilskudd til slakterier tilsvarende anslått tilskuddsbeløp for gjeldende måned, jf. formidlingsforskriften § 13. Forskuddet blir beregnet av Landbruksdirektoratet og er basert på prognoser for gjeldende måned, fratrukket omsetningsavgift for samme måned og justert for tidligere forskuddsutbetaling. 

For å motta forskudd må slakteriet oppfylle følgende kriterier: 

  • ha hatt omsetning siste år 
  • ha utbetalt tilskudd høyere enn innkrevd avgift 
  • ha oppnådd risikoklasse 5 eller bedre ved kredittvurdering 

Landbruksdirektoratet krever inn omsetningsavgift etter fullmakt fra Omsetningsrådet. Slakteriet skal månedlig betale oppkrevde avgifter fra produsentene for foregående måned til Landbruksdirektoratet. 

Samlet beløp for omsetnings- og forskningsavgift blir trukket fra den månedlige refusjonen av pristilskudd fra Landbruksdirektoratet. Hvis tilskuddene en måned er mindre enn avgiftene, blir resten av avgiftene krevet inn med faktura. 

Fant du det du lette etter?