Begrepsforklaring
Nedenfor følger en kort beskrivelse av begreper brukt i husdyrkonsesjonsregelverket.
Konsesjonsregulert produksjon
Gjelder all svine- og fjørfeproduksjon. At produksjonen er konsesjonsregulert vil si at det er satt grenser for hvor stor produksjon det er lovlig å ha for hver enkelt produsent og på hver enkelt eiendom.
Konsesjonsgrense
Grense for hvor stor produksjon det er lovlig å ha uten konsesjon. Grensen gjelder per produsent/foretak og per gårds- og bruksnummer.
Konsesjonsfri drift
Betegnelse på all produksjon som drives under konsesjonsgrensen.
Konsesjonsenhet
Felles enhet på produksjonsomfang for all konsesjonsregulert produksjon. Antall dyr blir regnet om til antall konsesjonsenheter.
Konsesjon
Tillatelse til å produsere ut over konsesjonsgrensen. Konsesjon er innvilget etter antall dyr, og er knyttet til en fysisk / juridisk person, og et gitt gårds- og bruksnummer.
Konsesjonsplikt
Konsesjonsplikt inntrer når produksjonsomfanget går ut over konsesjonsgrensen eller gitt konsesjon.
Konsesjonsinnehaver
Den produsenten eller det foretaket som har konsesjon til å produsere ut over konsesjonsgrensen.